LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

300 fouten op mijn computer E-mailadres
maandag 23 augustus 2010 00:00

 

 

 

 

Fouten op je computer 

 

 

 300 fouten op mijn computer


 

“Een poosje geleden toevallig een programma op Internet gevonden, dat na downloaden vertelde dat er ongeveer 300 fouten op mijn computer gevonden waren. Vroeg toen om ze te herstellen en kreeg de mededeling dat er een aantal hersteld waren, maar dat ik iets moest aanschaffen om alles te repareren. Het kostte iets van 30 euro. Heb dat er best voor over, maar ik weet niet meer hoe het programma heette en waar ik het kan terugvinden. Kunt u me helpen?”

Wanneer de redactie dit soort vragen binnenkrijgt, dan beginnen de wenkbrauwen te fronsen. Een programma dat maar liefst 300 fouten vindt op je computer en deze tegen betaling van 30 euro voor je oplost: dat roept meer vragen op dan dat antwoorden geeft. Waarschijnlijk hebben we hier te maken met zogenaamde scareware zeer populaire software om je geld uit de portemonnee te trommelen.

Ten eerste de vraag: wat is een fout? Betekent dit dat het programmaatje virussen of andere malware heeft aangetroffen op je computer? Is er hardware, bijvoorbeeld, dat vanwege verkeerde drivers niet goed functioneert? Of zijn er programma- of systeemfouten geconstateerd?

De tweede vraag is: waarom probeert dit tooltje je lekker te maken door naar eigen zeggen enkele fouten op te lossen, maar de rest te laten staan? Een paar fouten van de 1600 fouten herstellen, klinkt als een schijnoplossing en daarmee als een oude verkooptruc.

De derde vraag: als je computer daadwerkelijk 1600 fouten zou bevatten, zou Windows (we nemen aan dat je dit besturingssysteem gebruikt) dan niet vastlopen?

Al met al raden we je aan om de 30 euro in de pocket te houden. Dergelijke tooltjes brengen over het algemeen meer ellende dan dat ze pretenderen op te lossen.

Mochten er foutmeldingen zijn op je computer, dan kun je beter ons een mailtje sturen of de hulp inroepen van een PC Dokter. Vermoed je dat je besmet bent met een virus of malware? Probeer dan bijvoorbeeld eerst eens een online virusscanner van een betrouwbare partij als Norton. Voor andere malware kun je kiezen uit malwarebytes of software als Micrososft Security Essentials of het populaire AVG dat ook over een goede spywarescanner beschikt.

Om te ontdekken of er andere (onzichtbare) fouten op je computer zijn, kun je het gebeurtenissenlogboek van Windows bekijken. 

 

 

 
We hebben 300 gasten online