LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

Encryptie wat is dat eigenlijk? E-mailadres

 

 

enigma-encryptie-machine

 

 

Gegevens veilig met encryptie 

Regelmatig liggen vertrouwelijke gegevens in de vorm van gestolen notebooks of andere hardware op straat. De 'eerlijke vinder' kan meestal zonder problemen bij al die gegevens. Beveilig daarom je waardevolle gegevens door ze te versleutelen.
Het bekende geval met Tonino is slechts een van de vele situaties waarin vertrouwelijke gegevens op straat kwamen te liggen. Regelmatig lees je hoe (vaak bedrijfs-) gegevens via een gestolen of verloren notebook, pda of telefoon (Paris Hilton?) op straat komen te liggen. Veel van dit leed is te voorkomen door dergelijke informatie te versleutelen.

 

 

Wat is encryptie?


Het versleutelen van gegevens - met een mooi woord encryptie - maakt het uitlezen ervan door ongebevoegden bijna onmogelijk. Encryptie werkt namelijk door alle gegevens te versleutelen: denk aan een simpele sleutel of code als 'A = 1, B = 2 ... Z = 26'. Een versleuteld bericht als 'h a l l o' zal dan '8 1 12 12 15' worden. Weet je de afspraak, de manier waarom de letters door cijfers zijn weergegeven, ofwel de sleutel niet, dan heb je niets aan een papiertje met schijnbaar onzinnige cijfers.

versleutelen-bestand 


Encryptie werkt op dezelfde manier, maar pakt het iets lastiger (voor hackers) aan. Zo richt encryptie zich in het algemeen niet op de daadwerkelijke tekst (een bekende uitzondering hierop is PGP (Pretty Good Privacy) waarmee mail versleuteld wordt), maar op de bits: de enen en nullen. Met een cipher (de methode die gebruikt wordt om gegevens te versleutelen) wordt de encryptie-methode bepaald, waarbij een sleutel of key gebruikt wordt om de gegevens daarwerkelijk - met de cipher-methode - te versleutelen.

 

 

Gegevens versleutelen


Een van de grootste veiligheidsproblemen in de encryptie-wereld is de sleutel. Als je versleutelde gegevens wilt uitwisselen, moet de ontvanger weten welke encryptie je gebruikt hebt. Daar wordt de sleutel voor uitgewisseld: een goed moment om de sleutel te onderscheppen en de gegevens te ontcijferen dus.
Voor de encryptie van gegevens op je notebook, pda of ander 'steelbare' gegevensdrager (denk aan USB-geheugensticks!) is het uitwisselen en onderscheppen van sleutels een kleiner risico. Je hoeft immers alleen zelf de sleutel (meestal een lang wachtwoord of 'wachtzin') te hebben.

 

Encryptie chip

Voor notebookbezitters kan encryptie bijzonder makkelijk zijn: meer en meer notebooks worden uitgerust met een speciale chip die encryptie (van de volledige harde schijf) mogelijk maakt. Ook de opvolger van Windows XP, Vista, ondersteunt in de uitgebreide versies deze zogenaamde full volume encryption.

truecrypt-programma

Voor USB-drives kun je gebruik maken van het uitstekende - en gratis - TrueCrypt. Dit programma kun je niet alleen gebruiken om een USB-drive (of andere opslagkaartjes als sd-kaartjes) te versleutelen: je kunt ook je volledige harde schijf van bijvoorbeeld je notebook beveiligen.
Een andere, gratis oplossing, voor Windows is FreeOTFE (Free On The Fly Encryption).
In het dagelijks gebruik merk je weinig van een versleutelde harde schijf of versleutelde mappen. Je geeft eens per 'sessie' je wachtwoord of wachtzin, en verdere encryptie en decryptie gebeurt 'on-the-fly'. Wel zo veilig, mocht je notebook ooit gestolen worden of in het openbaar vervoer vergeten worden. Hetzelfde geldt uiteraard voor pda's en bijvoorbeeld USB-drives: die zijn nog makkelijker te stelen danwel te verliezen... En hoewel je je kostbare hardware in dergelijke gevallen kwijt bent, kun je toch gerust zijn dat je gegevens niet op straat liggen...

 

 

 
We hebben 18 gasten online