LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

Bestanden en mappen onzichtbaar maken E-mailadres
zondag 09 november 2008 06:50

 

 

 

 

Ontzichtbare bestanden

 

 

Bestanden en mappen verbergen onzichtbaar maken


Soms wil je dat bestanden niet zichtbaar zijn voor anderen. En daarvoor zijn meer redenen te bedenken dan de aanwezigheid van XXX-materiaal. In deze tips en trucs van de XP Helpdesk leert u hoe u bestanden mappen en partities te verbergen, onzichtbaar of onherkenbaar maken.

Onzichtbaar
Super onzichtbaar
Software

Onzichtbaar

De meest computergebruikers zullen wel weten hoe je in Windows een bestand of map onzichtbaar maakt. Met een eenvoudige rechtsklik kies je voor de optie Eigenschappen en vink je bij de Kenmerken ‘Verborgen’ aan. Natuurlijk moet je wel bij de Mapopties onder het Verkenner-menu Extra’s in het tabblad Weergave ‘Verborgen mappen en bestanden niet weergeven’ hebben geselecteerd.

Dit is de bekende manier om bestanden en mappen onzichtbaar te maken. Andere gebruikers kunnen echter deze instellingen gewoon weer terugzetten, waardoor verborgen mappen weer zichtbaar worden.

Super onzichtbaar

De truc is om van een map geen icoon en geen naam weer te geven. Dat doe je als volgt:

- maak een rechtsklik op de map die je onzichtbaar wilt maken;
- kies voor Eigenschappen;
- neem het tabblad Aanpassen;
- druk op de knop Ander pictogram;
- als het goed is, krijg je het standaard Windows-pictogram;
- zo niet, navigeer dan naar %SystemRoot% \ system32\ SHELL32.dll en klik op Open;
- scroll naar rechts en selecteer het blanco pictogram (inderdaad de witte plek);
- druk op OK en daarna Toepassen;

 

super ontzichtbaarIn de miniatuurweergave (onder het Beeld-menu) zie je slechts het grijze kader van de map met daaronder de naam van de onzichtbare map. Ook die tekst kun je onzichtbaar maken. Dat gaat niet door simpelweg de mapnaam te hernoemen naar een naam zonder tekens. Dat pikt Windows niet. Dit kun je wel doen:

- zorg er voor dat in het Verkenner-menu onder Extra / Mapopties onder het tabblad Weergave de optie "Extensies voor bekende bestandstypen verbergen" is aangevinkt;

- maak een rechtsklik op je onzichtbare map, kies Hernoemen;
- verwijder de naam met de Delete-toets;
- de cursor staat nog steeds in het naamveld;
- houdt de Alt-toets ingedrukt, type de cijfers 255
- blijf de Alt-toets ingedrukt houden en druk op Enter;

In het menu Beeld van de Verkenner kies je voor Pictogrammen als weergave. En natuurlijk moet je zelf niet vergeten in welke directory je de onzichtbare map hebt geplaatst.

Echte die-hards maken de onzichtbare map ook nog eens verborgen en wijzigen ook nog eens de selectiekleur naar wit of transparant. Zo voorkom je dat bij selectie van een directory de contouren van het naamveld oplichten. Voor het wijzigen van de selectiekleur kun je gebruikmaken van dit scriptje (.vbs)

 

Software

Wie een partition manager heeft, kan bestanden en mappen op een andere manier ‘onzichtbaar’ maken voor andere gebruikers. Maak een relatief kleine partitie op een relatief grote harde schijf of andere partitie. Zet op deze aangemaakte partitie de bestanden / folders die je wilt verbergen. Verder zorg je ervoor dat de partitie vanuit het het partition managerprogramma verborgen is én inactief.

 

verborgen mappen en bestanden


Wie nog een stap verder wil gaan, past eerst de stappen om super onzichtbare mappen te maken toe alvorens deze in de verborgen, inactieve partitie te plaatsen.

TrueCrypt
Met dit vernuftige tooltje maak je een encrypted volume (dat met een wachtwoord is beveiligd). In dit TrueCrypt-volume maak je een ander verborgen volume dat wordt afgeschermd met een ander wachtwoord. TrueCrypt zorgt ervoor dat alle ongebruikte ruimte niet wordt aangemerkt als vrije ruimte. Kortom: de aanwezigheid van een verborgen volume is veel moeilijker te ontdekken.


Steghide
Het verbergen van informatie in onschuldig ogende objecten noemt men Steganografie. Steghide is open source (gratis) tooltje dat gebaseerd is op dit principe. Het zet bestanden om in JPEG, BMP, WAV of AU-bestanden. Alleen met redelijk geavanceerde software zijn door Steghide vermomde bestanden te ontmaskeren.

 

 
We hebben 316 gasten online