LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

betekenis stop codes in foutmeldingen XP E-mailadres
zondag 27 juli 2008 08:50

 

 

Foutcodes xp

 

 

De betekenis van stop fout code in Windows XP foutmeldingen?

Dat er wel eens iets misgaat met Windows, dat wist je al je krijgt een mooie foutmelding te zien. Mocht er iets misgaan met Windows XP , dan is Microsoft (maar ook andere partijen) meestal nog al zuinig met de informatie over de fout. Vaak wordt volstaan met een foutcode. In dit artikel geven we je een overzicht van de meest voorkomende fouten en geven we je de links naar overzichtspagina’s van foutcodes voor Windows XP en andere Microsoft-producten.

Stopfouten
Stop 0x0000000A of IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Stop 0x00000024 of NTFS_FILE_SYSTEM
Stop 0x00000050 of PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Stop 0x0000007B of INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
Stop 0x000000ED of UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME
Stop 0x000000D1 of DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Stop 0x0000002E of DATA_BUS_ERROR
Andere foutcodes

 

 Stopfouten

Een stopfout is de meest ernstige fout op je Windows-systeem. Deze wordt gegeven bij een Blue Screen of Death (BSoD), het blauwe scherm. De melding bestaat uit een foutcode (bijvoorbeeld: STOP 0x0000001E) met een korte omschrijving in het Engels (bijvoorbeeld: KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED)

In een vorige aflevering van Lezersvragen lees je hoe je goed ‘voorbereid’ bent om na een BSoD het probleem op te lossen. Zorg ervoor dat je de foutcode kunt opschrijven, zodat je in de Knowledge Base van Microsoft een antwoord kunt vinden.

Een aantal veelvoorkomende stopfouten lichten we alvast toe:


 Stop 0x0000000A of IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Een essentieel proces of stuurprogramma probeert zonder toestemming een geheugengebied te benaderen.

Oorzaak: meestal kapotte of niet-compatible hard- of software. Meestal wordt ook de naam van het stuurprogramma in de foutmeldingen genoemd. Mogelijke oplossing: hard- of software vervangen.


 Stop 0x00000024 of NTFS_FILE_SYSTEM
Deze melding geeft aan dat er fout is opgetreden met het stuurprogramma van het NTFS-bestandssysteem. Dezelfde stopfout, maar dan met de code eindigend op 023 geeft aan dat het om een FAT32-schijf gaat.

Oorzaak: vaak gaat het om een hardwarefout van een schijf of schijfcontroller. Controleer of alle kabels van je schijven en naar het moederboard goed vastzitten. Daarnaast kun je het programma Chkdsk.exe gebruiken om je probleem op te lossen. Hierover lees je in deze Lezersvraag meer.


 Stop 0x00000050 of PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Een hardwarebesturingsprogramma of een systeemservice kan de gevraagde informatie niet in het geheugen vinden.

Oorzaak: het kan gaan om niet-compatable software, met name anti-virusprogramma’s of software voor besturing op afstand. Als deze fout optreedt net nadat je zo’n programma hebt geïnstalleerd, dan kun je dat het beste nadat je pc is opgestart in de Veilige modus verwijderen.

Een andere oorzaak van deze stopfout is beschadigd fysiek geheugen.


 Stop 0x0000007B of INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
Deze stopfout betekent dat Windows XP geen systeempartitie of bootvolume kan vinden tijdens het opstarten.

Oorzaak: deze stopcode krijg je meestal nadat je schijven opnieuw hebt gepartitioneerd of hebt toegevoegd, of dat je schijfcontrollers (en de bijbehorende bestuurprogramma’s) hebt vervangen. De ingangen in het boot.ini-bestand verwijzen niet meer na de juiste partitie.

Als je net een van bovenstaande handelingen hebt gedaan en je krijgt deze stopcode, start dan je pc op met de Windows XP-setup-cd, neem herstelconsole en typ de opdracht bootcfg zodat het boot.ini-bestand zich automatisch aanpast aan de nieuwe situatie.


 Stop 0x000000ED of UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME
Deze stopfout geeft aan dat XP geen toegang kon krijgen tot het volume met de opstartbestanden.

Oorzaak: deze fout kan optreden wanneer je een upgrade uitvoert naar XP, terwijl je niet over de juiste stuurprogramma’s voor de schijfcontroller beschikt. Controleer ook de bekabeling van de schijf naar het moederboard. Gebruik een 80-aderige IDE-kabel bij ATA-66 of nieuwere stuurprogramma’s .


 Stop 0x000000D1 of DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Deze fout treedt doorgaans op indien een stuurprogramma probeert om een onjuist geheugenadres te benaderen.

Oorzaak: controleer of er niet-getekende stuurprogramma’s aanwezig zijn. Ook anti-virussoftware, back-up- en schijfhulpprogramma’s zijn vaak de boosdoener voor deze stopfout.


 Stop 0x0000002E of DATA_BUS_ERROR
Deze fout betekent meestal dat je fysiek geheugen het heeft begeven. Denk ook aan het geheugen van je videokaart. Een beschadigde harde schijf of moederboard kan ook de oorzaak zijn. Probeer te achterhalen om welk pc-onderdeel het gaat en vervang dat.

 

 

Foutcodes

 

 

 Andere foutcodes

Naast bovenstaande fouten bij een BSoD (blue screen of death) zijn er nog andere foutmeldingen die met codes worden toegelicht. Ook hierbij het advies: houd pen en papier bij de hand. Gaat er iets fout noteer de foutcode en bij welk programma deze optrad. De Knowledge Base van Microsoft en Google kunnen je op weg helpen.


De onderstaande links geven voor verschillende programma’s een overzicht van de gebruikte foutcodes plus een toelichting én oplossing.


# Foutcodes die worden gebruikt door Apparaatbeheer in XP


# Foutcodes die worden gebruikt door Outlook en Outlook Express


# Foutcodes die worden gebruikt voor Windows Installer-processen in Office 2003- en Office XP-producten


# Foutcodes bij Windows Media Player 9


# Foutcodes bij zoeken naar beschikbare updates bij Windows Update of Microsoft Update 

 
We hebben 322 gasten online