LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

Draadloos netwerk stuk kapot geen internet E-mailadres
woensdag 18 februari 2009 00:00

 

 

draadloos netwerk kapot

 

Draadloos  Internet werkt niet
 

Heb je net een draadloos modem gekocht. Alles aangelegd en geïnstalleerd, dan blijkt dat die ene laptop of pc geen wireless internetverbinding kan maken. In deze topic geven we je de meest voorkomende oorzaken waarom je draadloos netwerk niet (goed) werkt.


De meest voorkomende oorzaken waarom je draadloos netwerk het niet werkt.

Alles goed aangesloten?
Je hebt hardware en hardware
Altijd maar die instellingen
De externe stoorzender
Meer weten over draadloze netwerken

 

 Alles goed aangesloten?

Het lijkt een enorme open deur: is alles goed aangesloten? Maar dat is het niet. Hoewel de naam draadloos netwerk anders doet vermoeden, zijn er nog wel degelijk dingen die je fysiek moet aansluiten.
Wat dacht je van :

- de stroomvoorziening van het draadloos modem of andere draadloos toegangspunt;
- de verbinding van het modem met de adsl-splitter;
- de wireless pci-kaart in je pc;
- de wireless usb-dongle;
- zit je wireless card goed in je PCMCIA-reader?;
- eventueel de verbinding met een niet-draadloze router;
- en ook dat apparaat heeft weer een stekker.

Het zal je verbazen hoe vaak niet goed aangesloten hardware de oorzaak is van alle ellende. De eerste vraag die je je moet stellen in dit soort situaties: zitten de stekkers er wel goed in?

stekker draadloos netwerk 

Tip: als het gaat om je hardware die op je pc of notebook is aangesloten, controleer dan in je Windows apparaatbeheer of het desbetreffende apparaat (goed) is aangesloten. Een rood kruisje of een uitroepteken betekent dat het apparaat niet goed functioneert, omdat het niet goed is geïnstalleerd of het de verkeerde drivers heeft.

Je komt als volgt in het apparaatbeheer van Windows XP:

1. Start 
2. Muisaanwijzer op deze computer
3. Rechtermuisknop --> eigenschappen -
4. Klikken op Tabblad hardware
5. Klik op de button apparaatbeheer

 


 Je hebt hardware en hardware

Wat gecompliceerder wordt het als één van de hardwareonderdelen niet (goed) functioneert. Niet dat het kapot is, maar omdat het niet (goed) communiceert met je computer of met je draadloos modem of ander toegangspunt.
Oorzaken hiervoor zijn bijvoorbeeld:

- de (juiste) drivers zijn niet geïnstalleerd;
- om de één of andere reden functioneert de usb-poort waarop je wireless apparaat is aangesloten niet correct;
- de hardwarevereisten komen niet overeen met die van je draadloze modem of ander draadloos toegangspunt;
- de hardwarevereisten komen niet overeen met je besturingssysteem.
 

 wpa standaard

Wat vaak mis gaat, is de ondersteuning van de zogeheten WPA of WPA2-standaard door zowel de draadloze toegangspunten, de draadloze netwerkadapters alswel de draadloze clientprogramma's. WPA-verificatie is voor particulieren op dit moment een veilige methode voor draadloze netwerken, WEP is minder veilig om je netwerk te beveiligen. Meer hierover leest u in: De gevaren van een draadloos netwerk

Als één van deze drie de WPA-standaard niet ondersteunt, zal het draadloos netwerk niet (volledig) functioneren. Zo heeft Windows XP minimaal Service Pack 2 voor WPA nodig. Mocht je nog een XP gebruiken met servicepack 1 raden we je aan een update te doen naar servicepack 3. Mocht je dit voor een of andere reden niet willen dan kan je het updatepakket voor draadloze communicatie installeren en / of je moet gebruik maken van de configuratie tool van de hardwarefabrikant.
Windows 2000 (vanaf SP4) ondersteunt weliswaar draadloze netwerken, maar geen WPA(2). Daarvoor ben je aangewezen op de software van de hardwarefabrikant. Voor Windows 98/Me en NT4 is vanuit Microsoft helemaal geen wireless ondersteuning, die zal volledig van de hardwarefabrikant moeten komen.

Naast de WPA en WPA2-ondersteuning vanuit de clientprogramma’s moet ook de draadloze netwerkadapter met deze standaard om kunnen gaan. Voor sommige netwerkadapters zal dat een kwestie van een firmware upgrade zijn. Voor de wat oudere kaarten zal deze vlieger helaas niet opgaan. Op de vraag of jouw wireless adapter WPA aankan, controleer je site van de fabrikant.

Mocht één van je clients of netwerkadapters geen WPA ondersteunen, dan ben je aangewezen op - het minder betrouwbare - WEP. Vanzelfsprekend moet je draadloze netwerk ook een stapje terug naar WEP-verificatie als je draadloze toegangspunt dat niet ondersteunt.

 


 Plug and Play

Op de verpakking ziet het er allemaal zo mooi uit: plug and play. Voor de installatie van je draadloze router of ander draadloos toegangspunt draai je een wizard, en klaar is Kees. In negen van de tien gevallen, is de realiteit echter anders.


instellingen draadloos netwerk


Ook hierbij heb je weer te maken met alle software-ingrediënten van je draadloos netwerk: je toegangspunten, je netwerkadapters en je clients (Windows en / of hardwarefabrikant).

Veel voorkomende valkuilen zijn:

1. Geen broadcasting van de SSID (netwerknaam) door de draadloze toegangspunten. Met name bij de configuratie van het draadloze netwerk kan dit problemen geven. Vanwege veiligheidredenen kun je SSID-broadcasting na een succesvolle configuratie beter uitschakelen;

2. De WEP- of WPA-netwerksleutel is niet juist ingevoerd op je computer;

3. DHCP-server of niet? De meeste draadloze toegangspunten werken (standaard) met DHCP-instellingen. Dit betekent dat de computer automatisch een ip-adres krijgen. Dat is handig, alleen je moet er wel voor zorgen dat je netwerkinstellingen op je computer hierop is ingesteld;

4. De zogeheten transmissie mode staat verkeerd ingesteld. Zeker in een draadloos netwerk met veel verschillende hardware is het aan te raden deze in je toegangspunt in te stellen op mixed mode (meest voor de handliggende waarden: IEEE 802.11b/g of IEEE 802.11b/g/e);

5. Staat de MAC-filtering aan bij je toegangspunten? Deze filtering zorgt ervoor dat alleen de hardwareadressen van de ingevulde netwerkadapters toegang krijgen tot het netwerk. Deze beveiligingsoptie kun je uitschakelen. Beter is om de hardwareadressen van alle netwerkadapters in het netwerk in te vullen;

6. De DNS-servers staan niet juist ingesteld. DNS-servers zijn servers die een vertaling maken van ip-adressen naar domeinnamen. De ip-adressen van deze servers krijg je van je internetprovider. Soms is het onvoldoende dat deze DNS-servers alleen staan vermeld bij de instellingen van het draadloze toegangspunt. Je dient ze dan ook in te vullen bij de Windows-netwerkinstellingen op je computer;

7. En tot slot: de firewall op je client houdt het netwerkverkeer tegen.

 

 De externe stoorzender


Soms ligt de oorzaak van het niet functioneren van je draadloze netwerk, niet aan je netwerk zelf, maar aan een externe stoorzender.

stoorzender draadloze netwerken 

Oorzaak hiervan is interferentie. Dat zijn storende objecten die van invloed zijn op de radiogolven die uitgewisseld worden tussen je draadloos toegangspunt en je netwerkadapters. Zo kan het zijn dat jij en je buren op dezelfde frequentie aan het werk zijn, maar de buurman een andere SSID (netwerknaam) gebruikt met een andere versleuteling. Dat kan storing geven op jouw draadloos netwerk als er van hetzelfde kanaal gebruikt wordt gemaakt

Elke draadloze verbinding wordt namelijk over een 2,4ghz-verbinding verstuurd. En die 2,4ghz-range kan dertien kanalen gebruiken voor draadloze verbindingen. Deze kanalen kun je aanpassen in de configuratie van je draadloze toegangspunt. Maak hiervan gebruik als je vermoedt dat er sprake is van storing van buitenaf. Wijzig in dat geval jouw kanaal met minimaal drie stappen hoger of lager. Bijvoorbeeld van zeven naar vier of tien. Meer weten over draadloze netwerken

Er is veel te weten over draadloze netwerken. Hieronder staat een aantal linksuggesties welke je kennis kunnen opkrikken en kunnen helpen bij de aanleg of beveiliging van een draadloos netwerk.

Een draadloos netwerk installeren aanleggen

Een draadloos netwerk beveiligen

10 stappen voor WiFi beveiliging

Draadloze netwerken

 

Tot zover deze topic over de mogelijke redenen waarom uw draadloze netwerk niet functioneert of werkt. Komt u er zelf niet uit dan kunt u onze helpdesk bellen voor het aansluiten van uw draadloze netwerk.

 

 
We hebben 43 gasten online