LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

Extra tweede harde schijf installeren E-mailadres

 

 

 

Harde schijf aansluiten installeren

 

 


Twee harde schijven op één computer  

Was tien jaar geleden 40 gigabyte nog ruim voor een harde schijf, tegenwoordig vliegen de harde schijven met honderden gigabytes je om de oren. Dat is ook wel nodig want allerlei programma"s en games vergen meer opslagruimte. Geen wonder dat steeds meer mensen een nieuwe, tweede grotere harde schijf kopen en installeren. Maar, waar moet je op letten en hoe krijg je die nieuwe schijf goed aan de praat? Kortom, hoe installeer ik een tweede harde schijf?

 

Kooptips
Het verschil tussen een IDE- en een SATA-kabel
Het aansluiten van de schijf 
Master/slave

 

 Kooptips harde schijf

We willen je niet vertellen welk merk harde schijf je moet aanschaffen. Daarvoor zijn genoeg sites met reviews te vinden. Wel moet je rekening houden of de te kopen harddisk op je systeem past. Ten eerste - en dat is wellicht een open deur - moet er fysiek voldoende ruimte zijn in je systeem om een tweede harde schijf te plaatsen. De fysieke ruimte in een desktop en de tegenwoordig zo populaire barebones (shuttles) is veel minder dan in een miditower.

Verder moeten er ook voldoende aansluitingspunten zijn in je pc. Normaal gesproken heeft een modern systeem anno nu meerdere sata aansluitingen en geen IDE-aansluitingen op het moederboard meer, maar aangezien dit een website over XP is gaan we er van uit dat u ook IDE aansluitingen op uw moederbord heeft. 

De snelheid van die IDE-controller op het moederboard speelt een bescheiden rol. De ATA100/ATA133 zijn de meest gangbare ATA-harde schijven. Het kan voorkomen dat je moederboard slechts tot ATA66 ondersteunt. Dit betekent dat de snelheid van dataoverdracht tussen moederboard en harde schijf theoretisch een snelheid van 66MB/s kan behalen. In de praktijk zal die snelheid echter meestal niet worden gehaald. Je kunt op een moederboard dat ATA66 ondersteunt wel een ATA100- of ATA133-harddisk aansluiten. Alleen zal de snelheid dan maximaal 66MB/s bedragen.

 

 Het verschil tussen een IDE- en een SATA-kabel

De Serial ATA harddisks op de markt noemen we kortweg S-ATA of SATA schijven. Op dt moment zijn deze SATA schijven de standaard en zien we de IDE-schijven alleen nog in de wat oudere computers. De SATA schijven zijn sneller zijn dan IDE-schijven. Bovendien is de smallere SATA-kabel een stuk praktischer dan de vrij brede 40- of 80-aderige IDE-kabel. Maar zoals we al eerder benoemd hebben gaan we er van uit dat uw besturingsysteem Windows XP is en praten we ook over het aansluiten van de IDE harde schijf.

 

 

            ide-sata-kabel

 

 

Let er wel op dat je moederboard een Serial ATA controller heeft. Zeker bij oudere computers is het ook belangrijk om te weten of je moederboard wel grotere harde schijven van bijvoorbeeld 120GB ondersteunt. Deze informatie kun je terugvinden in de handleiding van de moederboardfabrikant.
Naast de interne harde schijven zijn er externe harde schijven te koop. Deze worden aangesloten via de USB-poort. Mocht je de externe harde schijf willen gebruiken als opstartschijf, houdt er dan wel rekening mee dat het BIOS de bootfunctie voor USB ondersteunt.

 

 Het aansluiten van de harde schijf

Heb je eenmaal de juiste schijf gekocht, dan moet deze nog op de goede manier worden aangesloten. Op internet zijn talloze vragen terug te vinden hoe het komt dat na aansluiting van een tweede harde schijf de computer de schijf niet herkent of er een ander IDE-apparaat op mysterieuze wijze is verdwenen in Windows.
Aangezien er voor SATA-schijven aparte aansluitingen en kabels zijn, zal deze schijf geen conflicten opleveren met je reeds aangesloten IDE-apparaten. Sommige moederboarden verlangen echter wel dat je een jumper omzet om de SATA-controller te activeren. Een ander punt van aandacht is de BIOS-instelling. Zorg ervoor dat SATA wordt ondersteund in het BIOS. Sommige moederboardfabrikanten leveren aparte SATA-drivers mee.

Mocht je op een SATA-schijf Windows XP willen installeren, zorg ervoor dat je de juiste SATA-drivers op floppy hebt. Doe een cd-installatie (BIOS boot sequence op cd-rom zetten) en kies in de Setup voor F6. Je kunt dan de juiste SATA-drivers installeren als de Setup daar om vraagt. Na de installatie pas je de boot sequence in het BIOS aan, zodat je systeem boot vanaf de SATA-schijf.

 

             pci sata kaart


Geen of niet genoeg SATA-aansluitingen op je moederboard? Geen probleem er zijn verschillende pci-kaarten te koop. Hierboven een pci-kaart met SATA-aansluitingen

 

 

 Master/slave

De meeste problemen met het aansluiten van een tweede harde schijf, ontstaan bij twee IDE-harddisks. Er zijn vele discussies op internet wat de juiste master/slave-instellingen zouden moeten zijn. Deze instellingen zijn op ieder IDE-apparaat met de jumpers op achterkant te wijzigen. Bij foutieve instellingen worden apparaten niet herkend.

Ervaring leert dat als je een tweede IDE-harddisk wilt plaatsen, je deze als master moet aansluiten. Dus bijvoorbeeld HD1 (je oude harddisk) staat op master, IDE1. Op IDE1 zet je bijvoorbeeld de cd-writer, welke dan in de slave-stand moet staan. HD2 (je nieuwe harddisk) sluit je aan als master op IDE2. Een dvd-speler kun je tot slot als slave op IDE2 aansluiten.

Tip: zet in het BIOS de IDE configuration zowel de Primary Master, Primary Slave, Secudairy Master en Slave - indien noodzakelijk omdat er vier IDE-apparaten zijn aangesloten - op Auto.

Tot slot je schijf partitioneren en als Windows de nieuwe schijf herkent, dan hoef je hem alleen nog maar te formatteren naar FAT32 of NTFS. Daarna is de schijf klaar voor gebruik.

 

Tot zover de tutorial over het aansluiten  installeren van een SATA of IDE extra harde schijf.

Laatst aangepast op zondag 02 juni 2013 08:13
 
We hebben 292 gasten online