LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

De gevaren van een draadloos netwerk E-mailadres

 

 

 

 

Netwerk beveiligen

 

 

De gevaren van een draadloos netwerk deel 1.


Wireless internet is een standaard aan het worden, maar niet zonder gevaren. Menig particulier, maar ook bedrijf, lapt de beveiliging van het draadloze netwerk aan hun laars. De XP Helpdesk constateerde schokkende resultaten. In een aantal artikelen leggen we de grootste risico"s bloot. In deel I laten we je zien hoe kinderlijk eenvoudig het is om toegang te krijgen tot slecht beveiligde netwerken en wat daarvan de risico's zijn.

Inleiding
Wardriving
Iemand surft op mijn kosten: nou en?
Disclaimer

 Inleiding


Na het inbelmodem, adsl- of kabelmodem, zijn tegenwoordig de wireless modem/routers ontzettend populair. Wie een abonnement voor een breedband internetverbinding afsluit, krijgt bij sommige aanbiedingen het wireless modem/router er gratis bij. Ook in de (computer)winkel gaan deze apparaten als warme broodjes over de toonbank.

Wireless staat voor gemak: je hoeft geen kabels meer aan te leggen in je huis, en vanuit de tuin kun je lekker het internet op. Wat veel mensen vergeten is de essentie van een draadloos netwerk. Zolang computers in een lokaal netwerk (local network, afgekort LAN) via kabels met elkaar zijn verbonden, loopt het dataverkeer door de kabels van het ene naar het andere systeem. Indien je geen verbinding hebt met internet, zit je in een gesloten systeem. Dat wil zeggen dat niemand toegang kan krijgen tot jouw netwerk.

Met een draadloos netwerk ligt dat heel anders. Het dataverkeer gaat door de lucht en verloopt van een wireless network adapter van bijvoorbeeld je notebook naar een access point, bijvoorbeeld je draadloze modem/router. Het dataverkeer is voor iedereen op te pikken. Daarmee is overigens nog niet gezegd dat je er ook iets mee kunt doen. Al met al een perfecte manier om je computer aan te sluiten. Het enige wat problemen kan opleveren is een slecht ontvangst van het draadloze signaal. 

 Wardriving


Er zijn mensen die er een sport van maken om draadloze netwerken op te sporen om ze vervolgens te hacken. In Amerika hebben ze al enkele jaren een term voor dit fenomeen wardriving. Wie een tijdje speurt op internet vindt handige software, tips en wardrivers die trots verslag doen van hun ervaringen.

 

WardrivenMaar laten we eens eenvoudig beginnen. Ga eens naar een "doorsnee" woonwijk met een notebook waarop een Windows besturingssyteem, xp, Vista, Windows 7 of 8 staat geïnstalleerd (of ga in de gewoon in de tuin zitten). Het is verbluffend wat er dan al mogelijk is. Steekproefsgewijs heeft de redactie een aantal locaties onderzocht op de aanwezigheid van draadloze netwerken. In een gemiddelde straat in Nederland levert dat ongeveer vier netwerken op. Waarvan maar liefst de helft totaal geen enkele beveiliging kent.

Windows geeft alle draadloze netwerken die binnen het bereik liggen van je pc of notebook aan in een overzicht (aan de rechterkant naast de klok staat een oplopend "trappetje" klik daarop). Daarbij wordt ook aangegeven of het om een beveiligd dan wel onbeveiligd netwerk gaat. Met één druk op de knop leg je verbinding met een onbeveiligd draadloos netwerk. (zie disclaimer)

 Iemand surft op mijn kosten: nou en?


Nogal wat mensen reageren onverschillig als ze te horen krijgen dat hun draadloos netwerk slecht of (on)beveiligd is. "Ach ik vind het niet zo"n ramp als anderen op mijn kosten surfen," is een veel gehoorde reactie. Het kostenargument is echter wel het laatste argument dat je kunt geven. De meeste abonnementen voor breedband internetverbinding kennen een zogeheten fair use policy ten aanzien van dataverkeer. Je moet het wel heel erg bont maken voordat een provider je zal aan spreken op overschrijding hiervan.

Het gevaar komt uit een hele andere hoek namelijk de privacy. Degene die gebruik maakt van jouw internetverbinding (ip-adres) kan strafbare feiten plegen. Aangezien de overheid tegenwoordig de naw-gegevens mag opvragen bij providers, betekent dus dat ze bij jou aan de deur komen. Niet echt een fijn idee.

Daar blijft het niet bij. Eenvoudige internettoegang via iemands wireless netwerk is vaak een aanwijzing voor meer slechte instellingen. Met behulp van een programma als Network Stumbler (geschikt voor Windows XP, Vista of Windows 7 of Windows 8) is het voor een leek al heel simpel om meer informatie over het draadloze netwerk te verkrijgen. Het programma geeft uitgebreider informatie en is overzichtelijker dan de Windows's Netwerkinstellingen. Network Stumbler, dat in feite niets anders doet dan draadloze netwerken detecteren, geeft je bijvoorbeeld de naam (wat Windows ook doet) van het netwerk (de SSID) en de fabrikant. Dat lijkt op het eerste gezicht onschuldig, ware het niet dat sommigen de standaard naam (die de fabrikant heeft ingesteld) van het draadloze netwerk gebruiken. Deze standaard naam, bijvoorbeeld Belkin 54g of Linksys, verwijst naar de fabrikant én de gebruikte wireless router.

Even Google-en en je vindt de handleiding van het apparaat, zoals die van de genoemde Belkin54g of Linksys routers. Daarin staat nog meer nuttige informatie voor de (beginnende) wardriver zoals: het ip-adress (192.168.2.1 is standaard bij de Belkin54g) waarop de router te benaderen is én de standaard gebruikersnaam en wachtwoord combinatie (bij de Belkin54g alleen een wachtwoord en dat is standaard blanco). Nog steeds zijn er mensen die deze standaard instellingen niet wijzigen. Het is daarmee een koud kunstje om de instellingen van de router te wijzigen en je verder toegang te verschaffen tot het netwerk. Er zijn talloze sites op het Internet te vinden die informatie verschaffen over de standaard wachtwoorden.

 

Het vervolg leest u in:  De gevaren van een draadloos Netwerk deel 2
 
 Disclaimer
Dit artikel is bedoeld om mensen te wijzen op de gevaren van draadloos internet, niet om zelf ongevraagd toegang te verkrijgen tot andermans netwerk.

 

 
We hebben 11 gasten online