LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

Bios updaten E-mailadres

 

 

 

Bios-Update

 

 

Hoe update ik het BIOS?


"Wat moet ik doen voor een BIOS-update."
Deze tutorial behandeld een onderwerp dat zich leent om eens rustig voor te gaan zitten: de update van het BIOS. Het komt niet vaak voor, maar als je het doet, moet je goed uitkijken.

 

Wat is het BIOS?
Hoe kom ik in het BIOS?
Waarom zou ik het BIOS updaten?
Het stappenplan voor een BIOS-upgrade

 

Wat is het BIOS?


BIOS staat voor Basic Input-Output System en is een programma dat zich op de microprocessor van het moederbord bevindt. Deze microprocessor gebruikt na het aanzetten van je systeem het BIOS om te starten. Je kunt het BIOS zien als een schakel tussen software en hardware.
Het BIOS regelt drie belangrijke taken:

1. Het controleert de aanwezigheid en de werking van de systeemonderdelen. Als je de computer aanzet, zal het BIOS eerst de Power On Self Test (POST-test) uitvoeren. Het controleert dan of bijvoorbeeld het toetsenbord en de monitor goed zijn aangesloten. Mocht de kabel van je monitor niet goed zijn aangesloten, dan hoor je één lange biep en twee korte bieps.

2. Het stelt de startwaarden van de randapparatuur in.

3. Het kijkt op welke schijf het startprogramma voor het besturingssysteem staat. Het boot record laadt het besturingssysteem in het interne geheugen. Vanaf daar neemt het besturingssysteem het stokje over van het BIOS.romgeheugen-chip

De chip met het ROM-geheugenHoe kom ik in het BIOS?


Om in het BIOS-setupmenu te komen, moet je tijdens het opstarten gebruik maken van de Del-toets of een van de F-toetsen, dit is afhankelijk van je systeem. Meestal geeft je computer tijdens het opstarten een melding op welke manier je de setup van het BIOS inkomt. Mocht je geen of weinig verstand hebben van de werking en de instellingen van het BIOS, dan is het beter niets te veranderen. Het is beter om iemand die er wel verstand van heeft bij te halen. Mocht je onverhoopt toch instellingen veranderen waardoor je computer niet of niet goed meer opstart, zet dan de BIOS-instellingen op de standaardwaarden. Deze zijn terug te vinden in het BIOS-setupmenu.

Waarom zou ik het BIOS updaten?


Dat is de allereerste vraag die je jezelf moet stellen. Indien een BIOS-update niet noodzakelijk is, moet je het gewoonweg niet doen. Als je niet zeker bent, vraag dan een kennis, vriend of familielid met verstand van zaken om hulp. Op internet zijn tal van verhalen te lezen van "knutselaars" die poogden een update uit te voeren en waarbij het fout afliep. In het ergste geval blijft je systeem morsdood en is één van de laatste oplossingen de vervanging van de microprocessor of je gehele moederbord. Wij houden ons niet verantwoordelijk voor de gevolgen van dit artikel, dat ben je zelf.
Een reden om je BIOS te upgraden, ook wel flashen van het BIOS genoemd, is bijvoorbeeld omdat je een grotere harde schijf hebt aangeschaft die niet met de aanwezige versie van het BIOS kan omgaan. Hetzelfde geldt voor een snellere CPU. Verder kan door de enorme stortvloed aan nieuwe hardware het nodig zijn dat je je BIOS upgrade, omdat de meest recente versie van het BIOS deze apparaten wel ondersteunt.

 

Het stappenplan voor een BIOS-upgrade


Moederborden van onder andere de merken Abit, Asus en MSI hebben een systeem waarbij het mogelijk is je BIOS te updaten terwijl Windows draait. Op de website van de fabrikanten kun je de uitleg volgen. Wij beperken ons in deze Lezersvraag tot een algemeen gangbare 'handmatige' manier. Raadpleeg in ieder geval altijd de handleiding van jouw moederbord, omdat sommige zaken kunnen afwijken.

1. Stel de juiste BIOS-versie vast. De nummerreeks bevindt zich meestal gedurende het opstarten linksonder in het beeldscherm. Door de Pause/Break-toets vast te houden als dit nummer in beeld is, kun je deze reeks opschrijven.

2. Maak een copy van het CMOS. Daarin zijn instellingen van het BIOS opgeslagen. Een tool daarvoor kun je downloaden CMOS20.zip (zip-formaat). Zet het bestand CMOSSAVE.com op een bootdiskette, lees voor verder gebruik de bijgeleverde CMOS.txt. Als je om de één of andere reden geen bootdiskette kunt maken, dan kun je de benodigde files op de overzichtspagina vinden. De backup van je CMOS kun je het beste een bestandsnaam meegeven met daarin de huidige datum verwerkt.

Schrijf de BIOS-instellingen die met de hand zijn ingevoerd over op een papiertje. Belangrijk hierbij is dat als je de instellingen van je harde schijf handmatig hebt ingevoerd deze goed noteert, anders heb je na de upgrade geen toegang meer tot die schijf.

3. Bij stap 1 heb je het versienummer van je BIOS opgeschreven. Op de site van de fabrikant van je moederbord controleer je of je de meest recente versie van het BIOS hebt. Download op de site van de fabrikant (en bij voorkeur nooit ergens anders) de update, welke je vervolgens dus kopieert na je diskette. Schrijf voor de zekerheid de namen op van de bestanden die op je floppy zet. Waarschuwing: voor het updaten van je BIOS zijn twee bestanden nodig: het updateprogramma (Flash Memory Writer) en het update-bestand. Vaak geeft de moederbordfabrikant nog een helpfile, die je voor jouw specifieke moederbord en BIOS kunt hanteren.

4. Pas de BIOS-instellingen aan en zet in het ADVANCED CMOS SETUP (AMI BIOS) of BIOS FEATURES SETUP (Award BIOS) en zet de opties EXTERNAL CACHE en (CPU) INTERNAL CACHE op Disabled of vindt deze opties in je eigen BIOS. Ga uit het BIOS met SAVE&EXIT.

 


award-bios

De setup van een wat ouder AWARD BIOS

 

5. Ga in het BIOS-setupmenu en kies voor "Load BIOS Defaults". Het kan ook zijn dat je hiervoor je jumper settings op je moederbord moet wijzigen. De handleiding van je moederbord biedt uitsluitsel over hoe dat werkt.
5A. Schakel de schrijfbeveiliging uit!! Dit is ESSENTIEEL om de update te laten slagen. Op het moederbord zit een jumper die een tekst heeft zoals : "Enable Flash"of "Flash Boot Block Programming"of "Flash Read/Write-Jumper". Raadpleeg de handleiding van het moederbord om de juiste instellingen van deze jumper te kiezen. Tegenwoordig kun je de schrijfbeveiliging veelal via het BIOS uitschakelen.

6. Zorg ervoor dat je in het BIOS station A als eerste bootstation hebt ingesteld. Hertstart nu de computer met de diskette waarop het Flashprogramma staat. Indien het programma vraagt de juiste bestandsnaam aan te geven, type dan zowel de naam als de extensie in van het bestand. Bij sommige Flashprogramma"s wordt nog gevraagd om je oude BIOS een naam te geven. Na bevestiging begint het updaten. Als de update eenmaal is begonnen, mag je deze NOOIT onderbreken. Als het programma is beëindigd, haal je de floppy eruit en herstart je de computer. Druk op de Del- of F-toets om in de BIOS-setup te komen. Zet de opties EXTERNAL CACHE en (CPU) INTERNAL CACHE terug op Enabled. Daarna kies je SETUP DEFAULTS respectievelijk PERFORMANCE DEFAULTS. Sluit het BIOS af door SAVE&EXIT.


7. Tijdens de herstart van je computer komt de nieuwe BIOS-versie linksonder in je beeldscherm. Soms moet je – indien er in deze fase problemen ontstaan- het systeem eerst helemaal uitzetten en pas dan weer opstarten.

8. Je kunt nu je schrijfbeveiliging weer terugzetten (zie stap 5A) en de instellingen van je BIOS weer terugzetten zoals je die had genoteerd op een papiertje. SAVE&EXIT gebruiken om het BIOS te verlaten.

9. Vooral bij Windows 95 (er zij nog steeds mensen die dat gebruiken) kan een BIOS-upgrade enkele hardware problemen met zich meebrengen. Start Windows dan op in de Veilige Modus (door tijdens de start van Windows de F8-toets in te drukken). Verwijder de apparaten in het apparatenbeheer die een foutmelding geven en start het systeem opnieuw op.

10. Mocht het beeldscherm zwart blijven - wat we niet hopen - dan is de update mislukt. Zoek op het moederbord (met behulp van de handleiding) de Recovery Jumper en zet deze in de juiste positie (niet alle moederborden beschikken echter over zo'n jumper). Stop de floppy met de gemaakte CMOS-backup en herstart de computer. Na een signaal is het BIOS weer hersteld. Zet de computer uit en zet de Jumper terug. Je kunt dan de update herhalen.

 

Succes met de update van uw BIOS.

 
We hebben 289 gasten online