LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

E-mailadres

 

 

schone-installatie

 

 

 

Je pc opnieuw inrichten in tien stappen


De beste manier om je Windows XP weer goed en veilig te laten functioneren kan een complete nieuwe installatie zijn. We leggen je in tien stappen uit welke volgorde voor herinrichting na installatie je het beste kunt aanhouden.

Voordat je begint

Je schijf indelen
De Windows-installatie
Hardware installeren
Installeer/configureer de essentiële programma’s
Update je essentiële programma’s
Installeer je overige programma’s
Persoonlijke bestanden terugzetten/importeren
Bestandssystemen converteren naar NTFS
Gebruikersaccounts aanmaken
Plan back-ups of maak een image

 

Voordat je begint


Als je je schijf formatteert, dan raak je alle gegevens kwijt die erop stonden. Zorg er dus voor dat je deze bestanden op bijvoorbeeld cd/dvd of tweede harde schijf hebt bewaard:
software die je via internet hebt gekocht, waarvan je geen kopie hebt op cd/dvd
financiële gegevens
persoonlijke en / of zakelijke correspondentie
e-mailberichten, -adresboek (voor Outlook: pst-bestanden, Outlook Express: dbx- en wab-bestanden), maar ook je berichtenregels (Outlook) of e-mailaccountgegevens (Sommige Outlook-versies)
digitale foto"s
internetfavorieten
bestanden met gebruikersnaam- en wachtwoordgegevens
gedownloade muziek van internet

 

Je schijf indelen

Nu je harde schijf leeg is, is het ook tijd om na te denken over hoe je je schijf wilt indelen. Een gangbare indeling is twee partities: één voor Windows en andere programma"s en de andere voor je persoonlijke bestanden.

 

De Windows-installatie

De installatie van Windows kun je op verschillende manieren doen. Een goede methode is om de installatie gewoon automatisch vanaf cd-rom te laten verlopen. Je moet het BIOS dan wel zodanig instellen dat deze boot vanaf cd-rom. De stappen die je bij een "gewone" installatie doorloopt staan op deze pagina toegelicht. Er zijn nog andere methodes voor installatie, bijvoorbeeld een installatie zonder toezicht.


Hardware installeren

Installeer daarna al je hardware. Voordat je verder gaat met stap 4, controleer je eerst of je pc niet onbedoeld verbinding met internet kan maken. Dus verwijder eventueel de netwerkkabels of zet je router/modem tijdelijk uit. Het gevaar bestaat namelijk dat je zonder goed ingestelde firewall én zonder anti-virusprogramma het internet op gaat.

 

Installeer/configureer de essentiële programma’s

Installeer je anti-virussoftware en eventueel een extra/andere firewall - in plaats van de Windows Firewall die alleen binnenkomend verkeer controleert. Daarnaast installeer en configureer je je anti-spywaresoftware zoals het gratis Microsoft Windows AntiSpyware.

Update je essentiële programma’s

Sluit je internetverbinding aan en maak vervolgens een update voor de volgende programma"s:

- anti-virussoftware
- Windows
- Microsoft Windows AntiSpyware
- eventuele andere essentiële programma"s zoals je firewall

 

Installeer je overige programma’s

Nu de basis voor je pc veilig en up-to-date is, kun je je andere programma"s installeren. Na de installatie van een bepaald programma voer je een eventuele update uit.


Persoonlijke bestanden terugzetten/importeren

Nu je pc alle software bevat die je wilt gebruiken, kun je je persoonlijke bestanden terug gaan zetten.


Bestanden-importeren


Maak bij programma"s zoals Outlook (Express) of Internet Explorer (of Firefox) gebruik van de importfunctie om instellingen of bestanden terug te zetten.

 

 

Bestandssystemen converteren naar NTFS


Standaard wordt Windows XP geïnstalleerd met het bestandssysteem FAT 32. Het is beter om dit te converteren naar NTFS. Hoe je een volume converteer naar NTFS, lees je als je op de link klikt.

 

 

 

Gebruikersaccounts aanmaken


Standaard werk je na de XP-installatie met een account met beheerdersrechten. Dit is vanwege veiligheidredenen niet aan te raden. Het is veiliger om voor de dagelijkse werkzaamheden in te loggen met een account met beperkte rechten.

 

 

 

Plan back-ups of maak een image


Mocht het ondanks al je veiligheidsinstellingen toch fout gaan, is het goed om als laatste stap van het opnieuw inrichten van je pc meteen een planning te maken voor het maken van back-ups. Voor het maken van back-ups zijn verschillende (betaalde) programma"s verkrijgbaar. Wie een back-up wil plannen en maken met Windows XP, kan hier lezen hoe dat moet.
Ideaal is om een image te maken van je Windows-schijf. Hiervoor is speciale software zoals Ghost verkrijgbaar of het gratis Partition Saving. Door het maken van een image van bijvoorbeeld je Windows-partitie, kun je in noodgevallen de image in no time weer terugzetten, zodat je weer snel aan de slag kunt.

 

 

 

 

 
We hebben 313 gasten online