LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

E-mailadres

 

 

 

windows-xp-logboeken

 

De Logboeken op je computer. 

 

 
Wat zijn de Windows-logboeken 
Een gebeurtenis onder de loep
Zelf een FOUT oplossen
De logs beheren

 

Wat zijn de Windows-logboeken?

Windows NT/2000/XP en Vista houden de gebeurtenissen bij die van essentieel belang zijn om te melden aan de gebruikers. Gebeurtenissen worden opgeslagen in de logboeken. Deze "boeken" zijn te benaderen via Start / Instellingen / Configuratiescherm / Systeembeheer / Logboeken. (Wie regelmatig een oogje in het zeil wil houden, kan een snelkoppeling naar het Bureaublad maken)

Er zijn drie verschillende logboeken voor:

1. Toepassingen
Het logboek voor Toepassingen bevat -zoals de naam al doet vermoeden – belangrijke gebeurtenissen van programma"s. Bijvoorbeeld als er een programma vast loopt, komt daarvan een melding (een gebeurtenis) in het Toepassingenlogboek.

2. Beveiliging
Het Beveiligingslogboek slaat bijvoorbeeld op dat er een mislukte inlogpoging op je pc is gedaan.

3. Systeem 
Het systeemlogboek bevat items die zijn gelogd door Windows systeemcomponenten. Als er bijvoorbeeld een driver niet geladen kan worden tijdens de opstart, komt dat in dit logboek te staan.

 

--------------------------------------------------------------------------------


Een gebeurtenis uit het logboek onder de loep

In het logboek tref je tal van details aan over een bepaalde gebeurtenis. Daarbij kun je denken aan: de datum en het tijdstip van de gebeurtenis, het type, de gebeurtenis-id, welke bron de gebeurtenis veroorzaakte en de gebruiker.

 

logboeken-gebeurtenis


Natuurlijk is het niet noodzakelijk om alle gebeurtenissen in je logboeken te bekijken. De items van het type Waarschuwing en Fout verdienen zeker wel aandacht. Door dubbel te klikken op zo"n gebeurtenis krijg je een meer gedetailleerde beschrijving die je kan helpen bij het oplossen van het probleem. Tevens biedt Microsoft bij sommige gebeurtenissen een link waarmee je meteen Help en ondersteuning krijgt. Op het geteste systeem op de redactie (de Nederlandse versie van Windows XP Professional) leverde dit echter niets op. Microsoft geeft de melding dat er geen informatie beschikbaar is!

 

--------------------------------------------------------------------------------


Zelf een FOUT oplossen

Aangezien Microsoft je niet meteen helpt, moet je het dus zelf maar doen. Heb je een gebeurtenis van het type Fout of Waarschuwing, doe dan het volgende. Dubbelklik op het item en kopieer de Beschrijving van de gebeurtenis in Kladblok of een Word-document. Kopieer ook de gebeurtenis-id. Door gebruik te maken van zoekfunctie in het menu Beeld Zoeken kun je alle gebeurtenis vinden met dezelfde id. Zo kun je zien of een bepaalde Fout vaker voorkomt.
.
Je kunt daarmee twee dingen doen. Of je gaat meteen naar de support site van Microsoft. Daar zoek je naar "event id 7035" bijvoorbeeld. Veel beter is om het event id en een aantal steekwoorden uit de beschrijving als zoekopdracht bij Google in te geven. Negen van de tien keer stuit je op een (Engelstalige) site met de goede oplossing.

 

--------------------------------------------------------------------------------


De logs beheren

De drie verschillende logboeken beheer je door een rechtsklik te maken op een bepaald logboek. Daar kun je onder andere instellen hoe groot de omvang van het logboek mag worden. Verder geef je daar aan of en zo ja wanneer een log mag worden overschreven. Standaard wordt in Windows XP een logboek-item na zeven overschreven. De filter (in het tabblad Filter) bepaalt welke gebeurtenissen wel of niet worden gelogd.

Via de rechtermuisknop Exporteren zet je een logboek op een andere locatie op je systeem, bijvoorbeeld in txt-formaat. Archiveren is een andere optie die via een rechtsklik op een logboek is te benaderen. 

 

 

 

 
We hebben 329 gasten online