LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

E-mailadres

 

 

 

 

Een trage XP PC Versnellen

 

 


Waarom je computer traag wordt

“Hoe komt het dat de prestaties van mijn computer afnemen?”

Je hebt net een nieuwe, snelle computer gekocht. Alles loopt gesmeerd. Maar naar een paar maanden heb je het idee dat ‘ie trager wordt. Het opstarten, het openen van bestanden: het duurt langer dan voorheen.


Teveel programma’s en services starten op
Vervuiling: opruimen en controleren
Een besmet systeem
Gebrek aan virtueel of werkgeheugen

 

Teveel programma’s en services starten op

Zeker naarmate je meer programma’s installeert, zullen steeds meer progjes meedingen naar een plaatsje in het opstartproces van Windows. Voor sommige programma’s, zoals antivirussoftware, is het belangrijk dat ze ook starten wanneer Windows begint. Voor andere software bestaat die noodzaak niet. Voorbeelden daarvan zijn Live Messenger, iTunesHelper of de programma's van Google en Adobe.
Het beheren van opstartprogramma’s doe je als volgt:

- zorg ervoor dat je met een beheerdersaccount bent aangemeld;
- ga naar Start / Uitvoeren en typ in de tekstbox msconfig en druk op Enter;
- in het Hulpprogramma voor systeemconfiguratie kies je voor het tabblad opstarten.

Je ziet nu een lijst van items die met Windows opstarten. 

Heb je software aangetroffen die niet noodzakelijk hoeft te starten met Windows, dan vink je in het Hulpprogramma voor systeemconfiguratie de optie ‘Item voor opstarten’ uit. We raden je aan om na ieder item je computer opnieuw te starten en de gevolgen te controleren, voordat je een ander item van de opstartlijst verwijdert.

nb. Een misverstand is dat met dit programma alle opstartitems zijn te configureren cq in te stellen. Om echt alle opstartende programma's te beheren moet u het artikel op de Windows 7 Helpdesk lezen.


--------------------------------------------------------------------------------


Vervuiling: opruimen en controleren

Na verloop van tijd komen er op je computer tal van bestanden waar je nauwelijks of niets meer aan hebt. Ze ‘vervuilen’ je systeem min of meer. Tijd om op te ruimen dus.

 

opruimen_computer

 

Bij een schoonmaak van je computer doe je de volgende dingen:

- deïnstalleer software die je niet meer gebruikt.
- overweeg om grote mediabestanden zoals films op dvd te zetten.
- houd een schijfopruiming; maak een rechtsklik op partitie of schijf en kies voor Eigenschappen, Tabblad algemeen en click op Schijfopruiming. Dit verwijdert onder andere je tijdelijke internetbestanden en cookies.
- defragmenteer je partities / schijven: start het defragmenteren via Start / Bureau-accessoires, Systeemwerkset / Schijfdefragmentatie. Selecteer een schijf / partitie en druk op Analyseren om te zien of het nodig is de schijf te defragmenteren. Click vervolgens op de knop Defragmenteren om de schijfdefragmentatie te starten. Houd er rekening mee dat het fragmenteren van een schijf / partitie uren kan duren naargelang de grote van je schijf.
- controleer of alle hardware op de juiste manier is geïnstalleerd. In Apparaatbeheer (Rechtsclick op deze computer / Eigenschappen tabblad Hardware) staat een uitroepteken door apparaten die niet goed functioneren. Herstel een foute installatie.
- controleer tot slot of er fouten zijn in Windows of andere applicaties Deze kunnen vertraging veroorzaken. Hoe je je logboeken inziet en beheert lees in de tutorial: logboeken beheren.

TIP! Een absoluut goed programma is Ccleaner. Er gaat bij ons geen computer de deur uit zonder dat dit programma is geïnstalleerd. Hoe je Ccleaner gebruikt leest u in de tutorial: Ccleaner downloaden en gebruiken.


--------------------------------------------------------------------------------


Een besmet systeem

Heb je je systeem opgeruimd en niet-noodzakelijke opstartprogramma’s verwijderd en het blijft desondanks traag, dan is het misschien besmet met een virus of andere malware.

 

virus-xp

 

Virussen en malware zorgen er in sommige gevallen voor dat je computer trager wordt.
Een goed stappenplan voor het verwijderen van malware en de tools die daarbij nodig hebt, kan je vinden op de pagina Malware verwijderen. De pagina is dan wel geschreven op de Windows Vista helpdesk maar het principe blijft hetzelfde voor Windows XP.


--------------------------------------------------------------------------------


Gebrek aan virtueel of werkgeheugen

Voordat je je portemonnee trekt en extra werkgeheugen aanschaft, doe je er goed aan om eerst je virtueel geheugen te optimaliseren. Hoe je dat doet, lees in het onderwerp Virtueel geheugen optimaliseren.

 

geheugen-computer-xp optimaliseren

 

Het kan natuurlijk zijn dat je veel zware software op je computer hebt gezet die veel vergt van je systeemcapaciteiten. Zware applicaties zijn bijvoorbeeld foto- of videobewerkingssoftware. En natuurlijk zijn er tal van games die veel eisen van je systeem.
Als je vaak meerdere zwaardere applicaties onder Windows XP naast elkaar draait, is 1GB aan werkgeheugen tegenwoordig al geen luxe meer. Dus bij een schone, geoptimaliseerde computer die nog een extra duwtje nodig heeft, is extra geheugen de oplossing.

Tot zover een aantal oplossingen manieren voor een trage computer weer sneller te maken.

 
We hebben 328 gasten online