LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

Wees voorzichtig met uw onbeveiligde Netwerk open wifi' E-mailadres
maandag 28 juli 2008 04:28

 

 

 

 

 

Wifi spot

 

 

Wees voorzichtig met uw onbeveiligde Netwerk open wifi'


Mensen die hun draadloze netwerk hebben openstaan en dus draadloos internet rondstralen in de omgeving van hun huis of bedrijf moeten oppassen met de wettelijke aansprakelijkheid in het geval van eventuele 'computer rellen'.

Dat zegt de rechtenfaculteit van de Universiteit Utrecht. Steeds meer winkeliers, bijvoorbeeld cafetaria's en weg restaurants, bieden draadloos internet aan hun klanten. Dat is op zich geen probleem, zo lang dat maar niet 'drempelloos' en openbaar gebeurt.

Bedrijven die iedereen en zonder technische barrières draadloos toegang bieden tot internet zijn openbare telecomnetwerken. In dat geval vallen ze ala aanbieder van telecomdiensten onder de Telecomwet en moeten hun verbinding bijvoorbeeld aanmelden bij de Opta en verplicht aftapbaar maken.

 

 

registratiemodule

Onderzoeker Johan de Jong raadt de bedrijven aan een soort registratiemodule in te bouwen in het wifi-aanbod. Niets belemmert de bedrijven om gratis internet aan te bieden, maar ze moeten er wel voor zorgen dat enkel die klanten toegang krijgen die zich ook daadwerkelijk (aan)melden. In dat geval is namelijk geen sprake van een openbaar netwerk, men moet zich immers aanmelden, waarmee ook de aansprakelijkheid van Internet misbruik op de schouders van de internetprovider komt. En niet bij de ondernemer.

Volstrekt onbeveiligde en publiek toegankelijk draadloze Internetpunten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om anoniem spam, virussen of bedreigingen te versturen. De afzender is dan het IP-nummer van de computer van de aanbieder van de draadloze dienst. Als hij zijn gebruikers niet registreert heeft hij zelf mogelijk een probleem in het geval van misbruik.

 

 

 
We hebben 280 gasten online