LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

Register beschadigd repareren met systeemherstel E-mailadres
maandag 01 december 2008 10:41

 

 

 

 

Windows-register-beschadigd

 

 

 

Systeem herstellen bij een beschadigd register.


Het register is één van de meest essentiële onderdelen van Windows. Als het is beschadigd, dan heeft dat ingrijpende gevolgen voor je systeem: een blauw scherm en vervolgens een computer die Windows niet correct wil opstarten.

De foutmeldingen
Opstartopties
Een repair install of schijfcontrole
Een gedeeltelijke systeemherstel
De laatst procedure
Logboeken controlerenDe foutmeldingen

Verschillende programma’s op je computer maken constant gebruik van het Windows-register. Zij voegen er items toe, passen ze aan en verwijderen ze. Een beschadiging in het register ontstaat vaak omdat tijdelijke items niet zijn verwijderd vanwege het beëindigen van een programma al dan niet door een fout.

Op het moment je register is beschadigd, krijg je waarschijnlijk een blauwscherm (Blue Screen of Death) met de stop- foutberichten: ‘Onverwacht afgesloten’ of ‘Stop:0xc0000135’.

Wanneer je je computer probeert te (her)starten, dan wordt één van de volgende foutberichten weergegeven:

Windows XP kan niet worden gestart omdat het volgende bestand ontbreekt of is beschadigd: \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM

Windows XP kan niet worden gestart omdat het volgende bestand ontbreekt of is beschadigd: \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SOFTWARE

Stop: c0000218 {Registerbestandfout} Het register kan het volgende onderdeel (bestand) niet laden: \SystemRoot\System32\Config\SOFTWARE of het logboekbestand of vervangende bestand van het onderdeel

Systeemfout: Lsass.exe
Als deze status wordt opgegeven wanneer u probeert een wachtwoord bij te werken, betekent dit dat de waarde die u hebt opgegeven voor het huidige wachtwoord, niet juist is.


In sommige gevallen geeft je computer bij het opstarten van Windows helemaal geen foutbericht, maar komt het systeem in een zogeheten boot-loop: hij blijft maar herstarten.

Bij bovenstaande fouten die veroorzaakt worden door een beschadigd register zijn er meerdere oplossingen. Deze oplossingen lopen uiteen van simpel tot ingewikkeld. Bovendien hangt de oplossing af van de vraag of je een retailversie van Windows XP hebt of een Original Equipment Manufacturer, OEM-versie, welke door de computerfabrikant, -assembleur is geplaatst.


 

Opstartopties

Wat je in eerste instantie kunt proberen, is om tijdens het starten van Windows op F8 te drukken en deze toets enkele seconden vast te houden nadat er een scherm met tekst (over je BIOS) is verschenen en vervolgens weer is verdwenen.

Je krijgt de mogelijkheid voor verschillende manieren van opstarten.
Selecteer met je pijltoetsen de optie:

- ‘Laatste bekende juiste configuratie’, en druk op Enter;
- Als Windows correct opstart, lees dan verder in dit artikel bij ‘Logboeken controleren’.

Als het probleem niet is opgelost, herstart dan Windows en druk weer op F8. Kies vervolgens de optie:

- ‘Veilige modus’ en druk op Enter;
- Als Windows correct opstart, lees dan verder in dit artikel bij ‘Logboeken controleren’.

Beide opstartmogelijkheden bieden meestal geen soelaas maar zijn de moeite waard om te proberen, want ze kosten je aanzienlijk minder tijd dan de volgende mogelijkheden:

 

Een repair install of schijfcontrole

Een herstelinstallatie is een andere mogelijke oplossing. Een herstelinstallatie klinkt als een redelijke optie: het installeert je noodzakelijke systeembestanden en laat je persoonlijke bestanden in tact. Toch kent de repair install in de praktijk zo zijn tekortkomingen. De eerste is dat een herstelinstallatie je probleem niet altijd oplost. Het tweede is, is dat de optie repair install alleen beschikbaar is op retailversies van windows XP en niet op OEM-versies.

Windows-repareren


Op deze pagina lees je hoe je een herstelinstallatie uitvoert.

Ook voor OEM-versies is de mogelijk om een schijfcontrole uit te voeren vanuit het recovery - / herstelconsole. Eenmaal in de herstelconsole geef je het commando chkdsk /p.

Als Windows na een repair install of schijfcontrole correct opstart, lees dan verder in dit artikel bij ‘Logboeken controleren’.

 

Een gedeeltelijke systeemherstel

Een ander reddingsmiddel kan een mini-systeemherstel zijn die via de herstelconsole wordt uitgevoerd. Deze methode kan tot gevolg hebben dat je enkele programma’s of instellingen kwijtraakt. Dit is afhankelijk van de vraag wanneer er voor het laatst een herstelpunt is gemaakt.

Start je pc op en ga naar het herstelconsole.

De roodgedrukte tekst moet je zelf intypen.


C:\Windows>CD C:\system~1\_resto~1
C:\system~1\_resto~1\>dir

Na dit commando krijg je een overzicht met folders met bijvoorbeeld de namen rp1, rp2, rp3, rp4 enzovoort. De rp staat voor Restore Point (herstelpunt). Wat je zoekt, is het op één na hoogste nummer van rp-folders. Staat er bijvoorbeeld in het overzicht de folders rp1 tot en met rp24, dan is rp23 de folder die je moet gebruiken.

Je gaat door met commando’s.

C:\system~1\_resto~1>cd rp23

C:\system~1\_resto~1\rp23>cd snapshot

C:\system~1\_resto~1\rp23\snapshot>copy _registry_machine_system c:\windows\system32\config\system

Overwrite system [y,n]: y

1 file copied

C:\system~1\_resto~1\rp23\snapshot>exit

Als Windows correct opstart, lees dan verder in dit artikel bij ‘Logboeken controleren’.

 

De laatst procedure

Mochten alle gegeven opties niet helpen, dan resteert er één lange en moeizame procedure, welke omschreven staat op de pagina: systeem herstellen bij een beschadigd register. De optie is niet voor beginnende computeraars. Daarnaast is deze oplossing alleen bruikbaar voor retailversies. Lezers met een OEM-versie doen er verstandig aan eerst contact op te nemen met hun computerfabrikant of -assembleur en te vragen of deze procedure op hun systeem kan worden toegepast.

Als Windows na deze procedure correct opstart, lees dan verder in onderstaand artikel bij ‘Logboeken controleren’.


 

Logboeken controleren

Heb je je computer aan de gang gekregen: gefeliciteerd! Maar je bent er echter nog niet. Je doet er verstandig aan om eerst je pc verder te controleren. Het kan zijn dat er zich nog altijd een fout bevindt waardoor je binnen afzienbare tijd weer een beschadigd register hebt en je weer van voren af aan kunt beginnen.

logboeken


Mochten er fouten zijn in je computer dan maak je een goed begin bij je logboeken om de oorzaak te vinden. Deze zijn te bereiken via Start / Instellingen / Configuratiescherm / Prestaties en onderhoud / Systeembeheer / Logboeken. Controleer daar de logboeken Toepassingen en Systeem op eventuele fouten.

 

 
We hebben 308 gasten online