LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

Register Cleaner zin of onzin? E-mailadres

 

 register schoonmaken

   

Register Cleaner zin of onzin?

Op iedere computer staan vele tooltjes: variërend van handig tot echt noodzakelijk. Programma’s om het Windows Register op te ruimen, worden vaak tot de laatste categorie gerekend. Terecht of niet?

Wat doet een registry cleaner
De claim van registry cleaners
De conclusie

 Wat doet een registry cleaner

Het Windows Register is een database waarin de instellingen en opties van Windows worden opgeslagen.

Een registry of register cleaner is volgens Wikipedia: “Een programma voor Microsoft-besturingssystemen ontwikkeld om overtollige en ongewenste items uit het Register te verwijderen. De cleaner poogt deze onnodige en ongewenste items te verwijderen.”

“Sommige programma’s laten na een deïnstallatie items in het Register achter. Sommige cleaners beschikken over een herstel- en back-upfunctie zodat gebruikers veranderingen die ze met het programma hebben gemaakt, ongedaan kunnen maken.”

Daarnaast zijn er onder andere zogeheten Registry Defragmentation tools die ervoor zorgen dat de lege ruimte die achterblijft na het verwijderen van een Register-item, verwijdert.


 
register cleaner

 

 De claim van registry cleaners

De registry cleaners claimen voordelen te hebben. De twee belangrijkste zijn:

1. Het maakt je computer sneller
2. Het maakt je computer stabieler

Dat een registry cleaner je systeem in theorie sneller maakt, dat is niet te ontkennen. Wat de fabrikanten wijselijk nooit vermelden, is hoeveel sneller je computer wordt na opschonen van je Windows Register. Daarvoor is een eenvoudige oorzaak te noemen: dat weet men namelijk niet. Onafhankelijke testen van registry cleaners die aangeven hoeveel tijd er wordt gewonnen door het gebruik van zo’n tooltje, is de redactie niet tegengekomen.

De tijdswinst die kan worden geboekt na een registry clean hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld: hoeveel items zijn er opgeschoond? Hoe snel is je computer? Bij welke handelingen boek je tijdswinst na het opschonen van het Windows Register? Hoe vaak doe je die handeling?

Daarom wordt het concretiseren van een snellere computer na het gebruik van een cleaner een hachelijke zaak. Registry-experts beweren dat bij het uitvoeren van sommige taken je computer maximaal één tot twee seconden sneller kan worden. Één expert verwoorde het als volgt: “Het voordeel van het gebruik van een registry cleaner komt neer op het vrijmaken van één parkeerplaats in een parkeergarage die zo groot is als de Amerikaanse staat Montana.”

Testen op de redactie wezen uit dat er zo’n twintig overbodige Register-items waren aangetroffen op het systeem. Het Windows Register telt honderdduizenden items. Kortom de overbodige items vertegenwoordigden een paar promille. Vaak zijn de gevonden ‘fouten’ verwijzingen naar niet-bestaande CLSID’s (Een CLSID is een uniek identificatienummer, dat door het Windows Register wordt gebruikt om aan elk daarin genoemd component te kunnen identificeren). Dat is niet echt iets om je druk over te maken.

De tweede claim die fabrikanten op tafel leggen, is dat hun tool je systeem stabieler maakt. Het is waar dat problemen in het Windows Register kunnen leiden tot foutmeldingen en systeemcrashes. Het is ook waar dat een Registry Cleaner bij bepaalde foutmeldingen voor gevorderde gebruikers een handige tool kan zijn om het Register-item op te sporen dat de foutmelding veroorzaakt. Ook daarbij kun je je de vraag stellen hoe vaak zo’n foutmelding voorkomt.

Het omgekeerde komt helaas veel vaker voor: internetforums staan vol met klachten over gebruikers van uiteenlopende registry cleaners. Zij hebben met behulp van deze programma’s Register-items verwijderd die helemaal niet verwijderd hadden mogen worden. Het gevolg: een instabiele computer en uren lang werk om het probleem op te lossen.
 

 De conclusie

De gewoonte die sommige computergebruikers hebben om tijdens hun periodieke computerschoonmaak een registry cleaner te gebruiken, levert nauwelijks of in ieder geval niet aangetoonde tijdwinst op. Bij sommige foutmeldingen kan een registry cleaner voor gevorderde gebruikers uitkomst bieden. Deze gevorderde gebruiker zal echter ook goed zonder het tooltje het probleem kunnen oplossen.

Helaas komt het nog vaak genoeg voor dat gebruikers de registry tool automatisch alle gevonden ongewenste en onnodige items laat verwijderen. Dit kan leiden tot een instabiele computer.

Voor wie al een registry cleaner gebruikt, tot slot enkele tips:

- laat het tooltje nooit automatisch gevonden items verwijderen;
- als het tooltje beschikt over een back-upfunctie, gebruik deze functie dan vóórdat je items verwijdert;
- heeft je tool geen back-upfunctie, maak dan zelf een back-up van het Windows Register vóórdat je er ook maar iets aan verandert. 

 

Meer artikels over het register

Register beschadigd repareren met systeemherstel

Handige Register-tweaks

XP sneller afsluiten met een register tweak.

Het hoe en wat van het Windows-Register

 

 

 
We hebben 323 gasten online