LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

Spyware E-mailadres
maandag 28 juli 2008 04:13

 

 

 

 

 

 

Spyware

 

 

 

Spyware


Spyware is niet alleen lastig, maar kan ook heel gevaarlijk zijn. Persoonlijke gegevens kunnen op straat komen te liggen en je computer wordt er behoorlijk langzaam van. Wat is spyware eigenlijk. Nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Inhoud:

Wat is spyware?
Hoe kom je aan spyware?
Hoe kom je van spyware af?

 

Wat is spyware?

"Spyware" zou je in het Nederlands kunnen vertalen met "spionage software". Het zijn programma"s die zich, zonder dat je erom hebt gevraagd, op je computer installeren en vervolgens allerlei gegevens opslaan en verzenden naar anderen. Het gaat dan vaak om e-mailadressen, maar er kan ook worden bijgehouden welke websites je bezoekt. Wat er met die gegevens gebeurt, is heel moeilijk te controleren. Vaak komen ze terecht bij bedrijven die je allemaal ongewenste e-mails gaan sturen, maar het kan ook zo zijn dat ze je, wanneer je aan het internetten bent, voortdurend lastig vallen met reclame. Soms gaat het zelfs zo ver dat er allemaal pagina"s worden geopend zonder dat je daar om vraagt, of dat de startpagina van Internet Explorer opnieuw wordt ingesteld.

Het kan allemaal nĂ³g erger. De gegevens kunnen ook terecht komen bij "hackers" of "crackers". Dat zijn mensen die inbreken op de computer van een ander. Helemaal eng wordt het wanneer er een "keylogger" op je computer terecht komt. Dit programmaatje houdt bij welke toetsen jij op je toetsenbord aanslaat. Op die manier kunnen anderen achter je gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcard gegevens komen. En wat dacht je van een "dialer"? Dit spyware-programma zorgt ervoor dat je, meestal zonder dat je het door hebt, een duur telefoonnummer belt als jij lekker aan het internetten bent.

Een van de bekendere vormen van spyware zijn de zogenaamde browser-hijackers: opeens is je startpagina veranderd in een andere site. Dit type spyware zorgt ook vaak voor een andere zoekpagina (de standaard zoekpagina wordt dan aangepast) en popups met reclame. Dit is meestal het moment waarop de gemiddelde gebruiker vermoedt dat iets niet in orde is met de computer.

Een andere in het oog springende vorm van spyware zijn pop-ups. Er worden continu pop-ups geserveerd, ongeacht welke site wordt bezocht. Soms hoef je zelfs niet eens een Internet Explorer venster open te hebben om toch op popups getrakteerd te worden. De popups (kleine reclame-vensters) bevatten voornamelijk casino- en erotiek-gerelateerde advertenties.

 

Hoe kom je aan spyware?

Spyware komt nooit zomaar op je computer terecht. Het is niet zo dat als jij op een slechte dag je pc opstart, het hele ding volstaat met gevaarlijke programma"s. Vaak komt het binnen bij software die je download. Terwijl jij blij bent met die leuke screensaver van Britney Spears of Christina Aguilera die je net op een website hebt gevonden, heb je ondertussen ook spyware binnengehaald, dat zat verborgen in die screensaver. Maar ook het bezoeken van bepaalde websites is gevaarlijk. Als je aan het rondkijken bent, wordt er ondertussen spyware op je computer gezet, waarbij er gebruik wordt gemaakt van fouten die in het besturingsprogramma Windows zitten. Soms krijg je op internet bij het bezoeken van een website ook zomaar spontaan een programma aangeboden. In vrijwel alle gevallen is dit spyware, dus bekijk heel goed wat je naar je computer haalt.

Het grootste gevaar bestaat echter als je een downloadprogramma zoals Limewire, eMule of BearShare gebruikt. Je denkt dat je dat ene speciale liedje of die mooie film aan het downloaden bent, maar ondertussen is het gewoon spyware onder een andere naam. En als je dat dan per ongeluk installeert… is het mooi te laat. Vervelend is ook dat spyware vaak al zit opgesloten in programma's zelf, zodat het gelijk op je computer terecht komt als je zo'n programma installeert.

 

Hoe kom je van spyware af?

Voor ieder probleem is een oplossing, dus ook voor spyware. Het makkelijkste is om spyware zoveel mogelijk te voorkomen. Denk dus heel goed na voor je iets gaat downloaden, vermijd het bezoeken van websites die je niet vertrouwt en let heel goed op wat je precies op je computer gaat zetten. Probeer ook eens een andere browser dan Internet Explorer. Omdat dat is ingebakken in Windows, heeft spyware vaak toegang tot je hele computer als het eenmaal in Internet Explorer zit. Goede vervangers zijn Opera of Mozilla Firefox. Houd verder je computer in goede staat, door de updates van Windows te installeren en gebruik altijd software dat je internetverkeer in de gaten houdt.

 

opruimen spyware

 

Als dat allemaal niet heeft geholpen en je merkt dat er spyware op je computer zit omdat je gek wordt van alle reclame of je pc heel langzaam wordt, probeer dan eens programma"s die spyware opsporen zoals Ad-Aware, Spybot, of Spysweeper. Een van de beste ervaringen hebben we met een gratis programma. En het mooie van dit programma is dat het gratis blijft. De naam is Super Anti Spyware. Een echte aanrader voor als u denkt spyware te hebben op uw computer.

 

 
We hebben 286 gasten online