LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

Zeven tips voor goed computeronderhoud E-mailadres
maandag 16 februari 2009 00:00

 

tips voor goed computeronderhoud 

 

 

Zeven tips voor goed computeronderhoud

Voorkomen is beter dan genezen, luidt het bekende spreekwoord. Veel van de computerproblemen waar we mee te maken krijgen via ons werk als PC-Dokter Friesland, hebben direct of indirect te maken met slecht onderhoud van de computer. Daarom geven we in de tutorial zeven gouden regels om je systeem goed te onderhouden. En zo computerproblemen tegen te gaan voor dat ze zich openbaren.

 

Update je systeem
De laatste virusdefinities
Een firewall
Drivers Update
Het defragmenteren van de harde schijf en oude bestanden verwijderen
Maak regelmatig een back-up
De antispyware tool Update je systeem

Hoewel de onderhoudstips in willekeurige volgorde aan je worden gepresenteerd, is het updaten van je computer een van de belangrijkste onderhoudspunten. Zeker nu worm- en virusaanvallen aan de orde van de dag en vaak gebruik maken van lekken in software van Microsoft, is de beste remedie het downloaden van de laatste patches. Het is aan te raden om gebruik te maken van de optie Automatische Updates waarover de versies van de Microsoft besturingssystemen beschikken. De automatische uopdate functie bevindt zich onder het Start menu bij Instellingen. De laatste virusdefinities

Vanzelfsprekend is goede antivirussoftware onontbeerlijk. De bescherming van je computer valt of staat echter bij het feit of de laatste virusdefinities aanwezig zijn op je computer. De meeste antivirusprogramma’s spelen daarop in door je de mogelijkheid te bieden om op een vast tijdstip, bijvoorbeeld iedere week, automatisch virusdefinities te downloaden. Toch is de frequentie van een keer per week, zeker bij veelvuldig Internetgebruik, wat mager. Temeer omdat er bijna iedere dag nieuwe virussen opduiken. Het is een kleine moeite om iedere dag even te checken of er nieuwe virusdefinities zijn en deze te downloaden. Heb je nog geen antivirusprogramma, op de volgende pagina heb je een keus uit gratis goede virusscanners.

 

 Een firewall

Een firewall kun je vergelijken met een politieagent die het verkeer tussen jouw computer en die van anderen – zoals het Internet – regelt. Beschouw je computer maar als een huis met deuren en ramen erin, welke in computertaal poorten worden genoemd. De firewall controleert welke computers via welke poort naar binnen mogen komen of niet. Vaak zijn bepaalde poorten alleen bestemd voor toegang van een bepaald programma. Als je bijvoorbeeld surft dan maakt de browser gebruik van poort 80. Naarmate je meer tijd op Internet doorbrengt, ben je meer kwetsbaar voor aanvallen. Zeker als je beschikt over een breedbandinternetverbinding met een vast ip-adres is een firewall geen overbodige luxe. Wees er zeker van dat je firewall aan staat als je met Windows XP surft.

 

 Drivers update hardware

Audio- en videokaarten, modems, routers, en printers. Noem maar op. De hardware in of naast je computer heeft de juiste software nodig om met het apparaat te communiceren. Deze software wordt een driver genoemd. Door de tijd heen wordt er door de fabrikanten van hardware nieuwere drivers uitgebracht die de communicatie verbeteren of de mogelijkheden ervan uitbreiden. Vaak biedt de bestaande software van je hardware al een update-mogelijkheid. Heb je dat niet, controleer dan welke hardware je hebt, onthou het merk, type nummer én welke driver versie je hebt. Deze informatie kun je terugvinden in de eigenschappen van je apparaatbeheer, Het apparaatbeheer vind je als volgt: Start / rechtermuisknop Deze Computer / Eigenschappen / Tabblad Hardware. Mocht je niet weten welke hardware er in je computer zit is er freeware software zoals UnknownDeviceIdentifier of Everest. De laatste werkt volgens ons het prettigst. Met de informatie die je vindt via deze software kun je zoeken op de website van de fabrikant of er inmiddels nieuwe drivers voor jouw apparaat zijn uitgebracht. Vooral voor videokaarten wordt geregeld een nieuwe driver uitgebracht.

 

 Defragmenteren van de harde schijf

Als je werkt met je computer, wordt langzaam je systeem ‘vervuild’. Door het openen van programma’s, krijgen bestanden een fysieke andere plaats op je harde schijf. In de praktijk zul je vaak merken dat je computer steeds trager wordt. Het is dus van belang dat je de harde schijf regelmatig dus minimaal een keer per maand moet defragmenteren. Daarnaast worden tal van bestanden aangemaakt op je computer. Zo verdwijnen files in de prullenbak, als je surft worden bestanden opgeslagen in het internetcache geheugen. Met de disk clean up (kies bijvoorbeeld van de C-schijf de Eigenschappen en Disk Clean Up) haal je al deze overbodige ballast van je schijf. Een goed stukje software die dit schoonmaken voor je kan doen is CCleaner. Als er een computer bij ons (pc dokter Friesland) wordt gebracht gaat deze niet weg zonder er Ccleaner op te installeren. Meer informatie vind je via de volgende link op de zustersite van de XP Helpdesk. CCleaner downloaden. Maak regelmatig een back-up

Continue verandert de inhoud van je computer. Je tikt een briefje, ontvangt en verstuurt mailtjes en je bewaart een spelletje. Mocht onverhoeds je systeem crashen of door een virus geïnfecteerd raken, kun je alles kwijtraken. Een somber scenario dus. Om deze reden is het goed om van de belangrijkste bestanden op je computer regelmatig een back-up te maken. Een belangrijke opmerking hierbij: schrijf een back-up nooit weg naar je harde schijf maar bij voorkeur naar een CD-RW of nog beter naar een externe harde schijf.

 

 De antispyware tool

Op Internet zijn tal van ‘gratis’ programma’s te verkrijgen. Echter zijn deze gratis programma's regelmatig voorzien van spyware. Spyware zijn programma’s die helaas vaak genoeg nog ongemerkt op je computer worden geïnstalleerd en via een achterdeur bijvoorbeeld allerlei gegevens verzamelen meestal ten behoeve van de commercie. Voor informatie over goede anti-spyware software en het verwijderen van spyware kun je terecht op de volgende pagina. Spyware in XP 

 

Tot zover een aantal goede tips om je Windows XP computer schoon en dus snel te maken en te houden

 

 
We hebben 19 gasten online