LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

E-mailadres

 

 

Computer op slot

 

 

Vergeten wachtwoorden en aanmelden

In deze tutorial een aantal issues over vergeten wachtwoorden en automatisch aanmelden.
Regelmatig krijgen we mailtjes met vragen over aanmelden. Daarnaast zijn er mensen die met de handen in het haar zitten omdat ze een wachtwoord zijn kwijtgeraakt.

Wachtwoord kwijt
Automatisch aanmelden
Wachtwoord vergeten Windows 7 of 8

 

 Wachtwoord kwijt

Het kwijtraken van een Windows-wachtwoord lijkt op het eerst gezicht vervelender dan het is. Je kunt weliswaar niet meer inloggen en je kunt dus niet bij je bestanden, maar deze zijn zeker niet verloren. Als er een wachtwoord verloren is, houd dan het hoofd koel en bedenk welke van de onderstaande situaties voor jou van toepassing is.
De meeste mensen hebben geen wachtwoordhersteldiskette - een goede idee om die toch eens te maken via onder Start / Instellingen / Configuratiescherm / Gebruikersaccount / Wachtwoord niet meer vergeten, wanneer je weer in je systeem kunt.

Onder normale omstandigheden heeft Windows XP meerdere gebruikers. Als één van de gebruikers een wachtwoord kwijt is, dan kun je met een andere account met beheerdersrechten een nieuw wachtwoord voor een andere account aanmaken. Dit kun je instellen onder Start / Instellingen / Configuratiescherm / Gebruikersaccount.

Maar wat als je slechts één account hebt waarvan je het wachtwoord kwijt bent of als je wel een andere account hebt, maar die geen beheerdersrechten heeft waarmee je dus het wachtwoord van een andere account niet mag wijzigen? Dan is bovenstaande manier geen oplossing. In dat geval kun je gebruik maken van de Administratoraccount die Windows XP standaard tijdens de installatie aanmaakt. Deze Administratoraccount staat niet in het overzicht van de Gebruikersaccounts onder het Configuratiescherm, maar is wel terug te vinden via Start / Instellingen / Configuratiescherm / Systeembeheer / Computerbeheer / Lokale gebruikers en groepen.

Standaard krijgt deze ingebouwde Administratoraccount geen wachtwoord. Dus als je een wachtwoord van een andere account kwijt bent, dan kun je je dus met de gebruikersnaam Administrator aanmelden, een wachtwoord zou niet nodig moeten zijn. Het kan zijn dat iemand deze Administratoraccount toch een wachtwoord heeft gegeven - sommige computerwinkels doen dat. Navraag bij deze winkel is dan een optie.

De ingebouwde Administratoraccount wordt vanwege veiligheidsrisico’s vaak uitgeschakeld. In die situatie kun je je dus niet met deze Administratoraccount aanmelden en het wachtwoord van een andere account opnieuw instellen. Wat dan? Windows biedt geen mogelijkheid meer om je wachtwoord te wijzigen.

Op internet zijn verschillende tooltjes te vinden om uw vergeten wachtwoord te wijzigen of te verwijderen zonder dat je het oude wachtwoord kent. Dat is handig, maar met deze tooltjes ben je in staat om in ieder willekeurig Windows (NT)-systeem te komen.

 

 Automatisch aanmelden

Windows XP kent verschillende manieren van aanmelden. Het aanmelden via het Welkomstscherm of op de klassieke manier. Sommige mensen vinden het aanmelden met gebruikersnaam of wachtwoord, of het Welkomstscherm onnodig.
Windows XP biedt de mogelijkheid om standaard met een bepaalde gebruiker automatisch aan te melden. Na het opstarten van je computer ‘rol’ je dan meteen door naar het Bureaublad. Natuurlijk kleeft er aan het automatisch aanmelden een veiligheidrisico. Iedereen die immers de computer aanzet, kan bij de gegevens van deze gebruiker. Als je dat risico voor lief neemt en automatisch wil aanmelden onder Windows, neem dan de volgende stappen.


Automatisch aanmelden

 

- Ga naar Start / Uitvoeren;
- Typ in de tekstbox het commando "control userpasswords2" en druk op Enter; (zonder aanhalingstekens)
- In het scherm dat verschijnt kies je de tab Gebruikers;
- Selecteer daar de gebruiker welke zich automatisch aan mag melden op het systeem; Middels één rechtsklik met je muis;
- Vink vervolgens de optie ‘Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken’ uit;
- Druk op de knop toepassen;
- Vul de gegevens - naam en wachtwoord - in van deze gebruiker;
- Druk twee keer op OK.

 

Tot zover het vergeten wachtwoord en het aanmelden in Windows XP

 
We hebben 317 gasten online