LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

E-mailadres

 

 

 

 

 

geheugen-virtueel-computer

 

 

Het virtueel geheugen XP optimaliseren

 

hoe gebruik ik het virtueel geheugen? Een goed ingesteld virtueel geheugen verbetert de prestaties van je pc. Maar wat is eigenlijk het virtueel geheugen, hoe pas je het aan? En wat zijn de beste instellingen? De antwoorden vind je hier.

Wat is virtueel geheugen?
Het virtueel geheugen aanpassen
De ideale instellingen
Meten is weten

 

Wat is virtueel geheugen?

Het virtueel geheugen dient als aanvulling op het RAM-geheugen dat in je pc is geprikt. Op het moment dat dit fysieke geheugen ontoereikend is - bijvoorbeeld omdat je een aantal zware programma"s tegelijkertijd gebruikt, spreekt Windows het virtueel geheugen aan.

De term virtueel geheugen is wat misleidend. Eigenlijk is het niets anders dan ruimte op je harde schijf die als werkgeheugen wordt ingezet. Daarvoor is op de harde schijf een bestand gemaakt met de naam pagefile.sys. Dit is een verborgen systeembestand. Om het zichtbaar te maken in je Verkenner, moet in het Verkenner-menu Extra, Mapopties, tabblad Weergave de optie "Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen" uitgevinkt staan en de optie "Verborgen bestanden weergeven" zijn geselecteerd.


------------------------------------------------------

 

Het virtueel geheugen aanpassen

Bij de Windows-installatie krijgt het virtueel geheugen standaard een bepaalde omvang. Deze is gelijk aan anderhalf keer de hoeveelheid werkgeheugen. Heb je dus een pc met 512MB, dan wordt je virtueel geheugen ingesteld op 768MB.

De grootte van het wisselbestand (pagefile.sys) kun je zelf aanpassen indien je bent aangemeld als account met beheerdersrechten. Dat doe je door in Windows XP op Deze computer een rechtsklik te maken en daarna te kiezen voor Eigenschappen. Vervolgens klik je op het tabblad Geavanceerd. Bij de kop Prestaties druk je op de knop Instellingen. Je kiest dan het tabblad Geavanceerd en bij het gedeelte Virtueel geheugen druk je op de knop Wijzigen.

In het dialoogvenster zie je dan de omvang van het virtueel geheugen en op welke schijf of partitie dit staat.

 

virtueel-geheugen

 

Let op! Het wisselbestand op c is niet de ideale lokatie


De ideale instellingen

Met Windows XP kun je de volgende instellingen wijzigen van het virtueel geheugen:

1) wel of geen wisselbestand
2) de plaats (partitie / harde schijf)
3) de omvang of door het systeem beheerde grootte

1) Deze optie is voor de meeste gebruikers niet aan te raden. Als er geen wisselbestand is, loop je de kans dat (zware) programma"s niet meer (goed) lopen. Alleen hele snelle pc"s kunnen zonder virtueel geheugen.

2) Standaard plaatst Windows het wisselbestand (pagefile.sys) op dezelfde schijf of partitie als de Windows-installatie. Dit is echter niet per definitie de beste keuze. Als je meerdere partities of schijven gebruikt is het meestal aan te raden het wisselbestand op een andere partitie of schijf te zetten dan de Windows-installatie. Dit levert over het algemeen betere prestaties op.

3) Standaard staat deze dus op anderhalf keer je RAM-geheugen. De maximale hoeveelheid kun je ongewijzigd laten of aanpassen in verhouding tot de begingrootte van het wisselbestand.


-----------------------------------------------------

 

Meten is weten

De vraag is of de standaard hoeveelheid virtueel geheugen (van anderhalf keer het RAM-geheugen) wel de ideale omvang is voor jouw situatie. Daarmee kun jezelf wat "experimenteren" door de hoeveelheden te wijzigen. Let wel dat een te kleine hoeveelheid virtueel geheugen kan leiden tot systeemcrashes.

Om de optimale grootte van het wisselbestand te bepalen, moet je dus verschillende waarden testen van het virtueel geheugen. Door te monitoren leer je welke waarden het beste zijn voor jouw computer. Nu zijn er tal van monitorprogramma"s op internet te vinden. Windows XP zelf, heeft er echter ook één: het Microsoft Management Console (MMC). Dit MMC laten we twee dagen lang het virtueel geheugen monitoren met de standaard omvang van anderhalf keer RAM-geheugen.

Dit doe je als volgt:

Het MMC open je door op Start te klikken, Uitvoeren. Vervolgens typ je daar in het tekstvak mmc en druk je op OK. Daarna kies je in Bestand, Module toevoegen / verwijderen. Druk op toevoegen en selecteer ActiveX-besturingselement en druk weer op toevoegen. Dan opent de wizard ActiveX-besturingselement invoegen, druk op volgende. Zorg dat "Alle categorieën" is geselecteerd en kies in het rijtje de optie "System Monitor Control" en druk op Volgende. Geef deze System Monitor Control een naam, bijvoorbeeld TestVM. Druk tot slot op Voltooien, Sluiten en op OK.

Je bent nu terug in het Console. Selecteer daar de naam van het console, in het voorbeeld is dat TestVM. In het rechterscherm druk je op de +. Bij Items invoegen kies je voor Prestatieobject: wisselbestand. Zet de andere instellingen onderin het venster op: Alle items en In deze lijst geselecteerde exemplaren. Vergeet niet om op Toevoegen te klikken voordat je op de knop Sluiten drukt.


console-virtueel-geheugen-aanpassen

 

Wanneer het wisselbestand door Windows wordt aangeroepen, registreert TestVM het gemiddelde gebruik en het piekgebruik. Om het gebruik van je wisselbestand goed te meten laat je deze TestVM zoals eerder gezegd twee dagen lopen. Om je virtueel geheugenmonitor in percentagens te bekijken druk je in het Console in het rechterscherm op de knop Rapport weergeven (Ctlr+R). Zodra het wisselbestand vaak wordt aangeroepen, dan zal het Percentage piekgebruik stijgen. Zodra het percentage boven de 90 procent uitkomt, is dat reden om je wisselbestand groter te maken.

Blijft het Percentage piekgebruik onder één procent, dan kun je de omvang van het virtueel geheugen verkleinen. De ideale situatie is als het percentage piekgebruik ligt tussen de 70 en 80 procent. Vergeet tot slot niet het console TestVM op te slaan.

Slotopmerking: het optimaliseren van je virtueel geheugen verhoogt je systeemprestaties. Onthoud echter wel dat extra RAM-geheugen altijd betere prestaties zal opleveren dan het vergroten van je wisselbestand. 

 

Tot zover deze tutorial over het virtuele geheugen

 

 

 

 

 
We hebben 310 gasten online