LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

E-mailadres

 

 


virussen

 

 

Virussen

Virussen zijn meer dan alleen vervelend. Ze kunnen je computer zo goed als onbruikbaar maken. Hoe kun je je weren tegen virussen?

 

Inhoud:

Wat zijn virussen?
Statistieken
Hoe herken ik virussen?
Hoe voorkom ik virussen?
Hoe kom ik van virussen af?

 

Wat zijn Virussen eigenlijk?

Virussen zijn de meest vervelende dingen die je je als computergebruiker maar kunt voorstellen. Het zijn kleine programmaatjes die meestal verstopt zitten tussen andere bestanden. Maar ondanks dat ze zo klein zijn, kunnen ze meestal voor gevolgen zorgen. Vaak zorgen ze voor schade aan programma"s of de harde schijf van je computer. Het vervelende aan virussen is, dat ze zichzelf vaak verder proberen te verspreiden, bijvoorbeeld door mee te liften met e-mailberichten, zonder dat je dat merkt.

Virussen komen dan ook meestal via e-mail op je computer binnen, maar ze worden ook verspreid via downloadprogramma"s zoals Limewire, eMule en BearShare en chatprogramma"s als ICQ en MSN Messenger. En dan kunnen ze ook nog eens verstopt staan op diskette"s, CD"s, USB-sticks en DVD"s of verborgen zitten op websites.

virus

Virussen ontstaan nooit zomaar spontaan. Ergens op de wereld is er een vervelend iemand die er eentje maakt. Wat een virus precies doet als hij eenmaal is binnengekomen op je computer, hangt dan ook volledig af van wat de maker ermee wil bereiken. Soms is het grappig bedoeld, maar meestal hebben ze maar één doel: schade veroorzaken.

 

Statistieken

Doordat steeds meer mensen gaan computeren en daar beter mee leren omgaan, komen er ook steeds meer nieuwe virussen. Ondertussen blijven oude virussen ook nog actief, omdat ze zo moeilijk uitroeibaar zijn. Het virus dat het vaakst wordt verspreid is een zogenaamde worm. Dat zijn e-mailberichten die niet altijd schadelijk zijn voor je computer, maar alleen maar ruimte in beslag nemen. Nu maakt dat niet zoveel uit als je thuis achter je pc zit te internetten, maar als zo"n worm op een bedrijfsnetwerk binnenkomt kan hij behoorlijk wat in de war schoppen en de snelheid van het netwerk doen afnemen.
Denk niet dat er maar een paar virusjes zijn. Begin 2005 waren dit er namelijk zo"n 115.000 en aan eind van dit jaar zullen het er 150.000 zijn. De Nederlandse website VirusAlert telt zo"n twee tot drie nieuwe virussen per dag. Volgens het Engelse onderzoeksbureau mi2g, zorgden virussen in 2004 voor een schade van tussen de 169 en 204 miljard dollar. Dat komt neer op zo"n 300 dollar per computer. Nog meer cijfertjes: het Amerikaanse Aberdeen Group hield een onderzoek onder 162 grote bedrijven en rekende uit dat zij jaarlijks gemiddeld 2 miljoen dollar kwijt zijn als gevolg van schade door virussen. En volgens onderzoekers van het International Computer Science Institute (ICSI) kan een kwaadwillende e-mailworm met gemak voor 50 miljard dollar aan schade veroorzaken in de Verenigde Staten.

 

Hoe herken ik virussen?

Virussen komen vaak binnen per e-mail of downloadprogramma"s. Ze zijn meestal te herkennen aan hun kleine grootte. Als jij met Limeware of Bearshare de nieuwste film van Tom Cruise hebt gedownload en je hebt hem binnen vijf minuten op je harde schijf staan, terwijl dat normaal uren duurt, dan klopt er iets niet en zou het kunnen zijn dat je een virus hebt binnengehaald. Verder valt op dat virussen meestal verraden dat ze virussen zijn, doordat ze een bepaald commando in hun naam hebben, dat eindigt op ".exe", ".com", ".bat", ".pif", ".vbs", ".doc" of ".dot". Deze extensies zijn normaal gesproken nodig om een programma op te starten, maar als je via Limeware een film hebt gedownload of iets per e-mail opgestuurd krijgt, hoeft er helemaal geen programma te worden opgestart, behalve het virus!
Als het een virus is gelukt om zich op je harde schijf te installeren, dan merkt je dat vaak doordat je computer langzamer wordt of raar gedrag vertoont. Bijvoorbeeld door bepaalde programma"s niet meer op te starten of andere programma"s juist wel te starten terwijl je daar niet om vraagt. Maar het kan ook zo zijn dat je opeens vreemde berichten krijgt. En als je een boze e-mail van je beste vriend krijgt waarin hij je hartelijk bedankt voor het virus dat je hem hebt gestuurd, weet je zeker dat er iets mis is. Overigens zijn er ook veel e-mailberichten in omloop die waarschuwen voor een virus dat in werkelijkheid helemaal niet bestaat. Zo"n bericht wordt een "hoax" genoemd.

 

Hoe voorkom ik een Virus?

De belangrijkste manier om virussen te voorkomen is door goed na te denken. Let op wat je download en waar je dat doet. Wees verder voorzichtig met het openen van e-mails van mensen die je niet kent en open nooit berichten die rare tekens of woorden als onderwerp hebben. Open al helemaal nooit bestanden die in e-mails van onbekenden zijn bijgesloten. Kijk verder uit met bestanden in e-mails van mensen die je wel kent als ze in de e-mail zelf niet vertellen dat ze iets hebben bijgesloten. Het kan zijn dat ze, zonder dat ze het zelf wisten, een virus hebben meegestuurd.

Een heel goed hulpmiddel om virussen te voorkomen, is het installeren van een virusscanner. Zo"n programma wordt actief als je computer opstart en houdt constant in de gaten of je misschien virussen binnen krijgt. Verder kan hij je hele computer nakijken of er toch geen virussen zijn binnengeslopen. Uiteraard moet je dit regelmatig doen, zoals je ook regelmatig updates voor je virusscanner moet downloaden. Maar als je een eenmaal een virusscanner hebt, betekent dat niet dat je helemaal veilig bent. Je moet altijd zelf blijven opletten! Installeer trouwens ook zoveel mogelijk updates van Windows en andere belangrijke programma"s op je computer.

 

Hoe kom ik van virussen af?

Eigenlijk zijn er drie manieren om van virussen af te komen. De eenvoudigste en meest gebruikte manier is om ervoor te zorgen dat je een goede virusscanner hebt, zoals Norton AntiVirus van Symantec of VirusScan van McAfee en hiervoor regelmatig updates download. Als je zo'n programma opdracht geeft om je systeem eenmalig of op gezette tijden te controleren, zal het virus snel herkend worden en onschadelijk worden gemaakt. Voor sommige virussen zijn ook programmaatjes en tips verkrijgbaar die de installatie van het virus weer ongedaan maken. Op de website VirusAlert worden ze bijvoorbeeld bijna dagelijks bijgehouden, maar ook op de websites van Symantec en McAfee wordt er melding van gemaakt. Ook de XP Helpdesk maakt meldingen van de meest recente virussen in de rubriek "Actuele virussen".
De laatste manier om van virussen af te komen is om Windows van je computer af te halen in er opnieuw weer op te zetten. Maar doe dit nooit zomaar. Zo"n actie moet je goed voorbereiden én je moet een beetje verstand van computers hebben.

 

 

 
We hebben 291 gasten online