LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

E-mailadres

 

 

 

INFO REGISTER

 

Windows-Register wat is het en hoe werkt het eigenijk?


Wat is het Register?
De inhoud van het Register
Het Register aanpassen
Register-software

 

 Wat is het Register?

Iedere Windows-Computer - of je nu Windows 98, Windows Advanced 2000 Server, XP of Vista draait - heeft een Register, in het Engels Registry genaamd. Hoewel het Register in verschillende Windows-versies wordt gebruikt, zijn er onderlinge verschillen.
Het Register is volgens het computerwoordenboek van Microsoft een centrale, hiërarchische database om gegevens in op te slaan die nodig zijn om het systeem te configureren voor één of meerdere gebruikers, toepassingen en apparaten.

Windows maakt continu gebruik van het Register bijvoorbeeld voor gebruikersprofielen, de geïnstalleerde hard- en software en de instellingen van vensters, mappen en pictogrammen. Dit betekent dat het Register niet statisch is, maar constant wijzigt.

 

 De inhoud van het Register

Als je in Start, Uitvoeren "regedit" intypt (zonder aanhalingstekens) en op enter drukt, kom je in de Windows-Register-editor. Zo krijgt het Register een "gezicht".

 

Een blik op het Windows-Register

Het lokale Windows-Register is hiërarchisch opgebouwd in vijf hoofdmappen, ook wel sleutels genaamd. Dit zijn:
1. HKEY_CLASSES_ROOT: hier wordt geregeld dat het juiste programma wordt geopend wanneer je met een dubbelklik in Windows-verkenner een bestand opent. Het is een subsleutel van HKEY_LOCAL_MACHINE\Software.

2. HKEY_USERS: deze sleutel bevat alle instellingen van alle gebruikersprofielen.

3. HKEY_CURRENT_USER: in deze sleutel zijn alle instellingen opgeslagen van de gebruiker die momenteel is aangemeld op je pc. Het is een subsleutel van HKEY_USERS.

4. HK_LOCAL_MACHINE: deze sleutel bevat alle informatie over je pc en heeft betrekking op alle gebruikers.

5. HKEY_CURRENT_CONFIG: deze sleutel staat informatie over het hardwareprofiel dat op de computer wordt gebruikt tijdens het starten van je pc, bijvoorbeeld de herkenning van Plug & Play-hardware.

Een verdere uitleg over termen die je in Register tegenkomt vind je via de link.

 

 Het Register aanpassen

Regelmatig is het aanpassen van het Register een onderdeel van het antwoord op een lezersvraag in deze rubriek. Standaard waarschuwen we je dan, want een wijziging in het Register kan er in het ergste geval voor zorgen dat je pc niet meer opstart en/of dat je Windows opnieuw moet installeren. Daarom raden we je altijd aan, voordat je het Register wijzigt, er een back-up van te maken. Om het register te kunnen wijzigen, moet je zijn aangemeld als een gebruiker met beheerdersrechten.

 

WINDOWS REGISTER


Normaal gesproken - als er geen problemen zijn - is er geen enkele reden om het Register te wijzigen. Wel zijn er op onze site zijn de nodige register tweaks te vinden. Hiermee kun je bijvoorbeeld de ballontips uitschakelen of de gedeelde mappen in Mijn Computer verwijderen. Als je niet zoveel ervaring hebt met het wijzigen van het Register raden we je aan om hieraan niet te beginnen of het door iemand anders te laten doen die meer verstand heeft van computers dan jijzelf.

Voor wie toch alvast een tweak wil proberen: deze voegt een boodschap toe tijdens het opstarten van Windows XP. (Vergeet geen back-up van het Register te maken!)

1. Open de Register-editor via Start, Uitvoeren typ in regedit en druk op enter.
2. Ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE >> Microsoft >> Windows NT >> CurrentVersion >> Winlogon.
3. Wijzig de sleutel legalnoticecaption en typ hier de naam van het venster dat zal verschijnen.
4. Wijzig de sleutel legalnoticetext en typ hier de melding die je wilt tonen.
5. Sluit de editor af en herstart Windows XP.

 

 Register-software

Voor het Register zijn er tal van (gratis) tools te vinden op internet. Deze hulpprogramma"s vallen in grote lijnen uiteen in:
Editors: Deze programma"s hebben meer mogelijkheden dan de standaard Windows-Register-editor zoals meer uitgebreide zoekfuncties, een history-functie waarmee je wijzingen ongedaan kunt maken en favorieten waarmee je snel bepaalde naar subsleutels navigeert. Voorbeelden van deze tool: Registry Explorer en Registry Master.

Cleaners of Optimizers: Zoals eerder gezegd het Register verandert continu. Dit kan betekenen dat software die je in het verleden hebt gedeïnstalleerd toch nog informatie heeft staan in het Register. Om het Register op te schonen zijn er tal van register Cleaners of Optimizers te downloaden.

Vooraf willen we je waarschuwen dat in sommige situaties een Cleaner zijn werk te goed doet en dingen in het Register kan verwijderen die eigenlijk moesten blijven staan. Dit komt echter sporadisch voor. Als je geen enkel risico"s wilt nemen, dan toch altijd nog even een back-up maken van je huidige Register, voordat de bezem er doorheen gaat.

Registry Repair: Dit zijn herstelprogramma"s voor het Register. Het scant het Register op fouten zodat deze kunnen worden hersteld. Windows Registry Repair Pro, bijvoorbeeld, doet dat en beschikt ook over een zogeheten safe guard-functie die voorkomt dat registersleutels worden gewijzigd. Een andere Repair en Optimizer-tool is WinASO Registry Optimizer.

Last but not least: de TweakUI-software waarmee je de interface van Windows kunt wijzigen. Voor XP-TweakUI kun je terecht bij Microsoft zelf. Derde partijen hebben Tweak-software die ook op de andere Windows-versies werken.

Verder heb je bijvoorbeeld nog de freeware Registry Monitor-tools, zoals Regmon, die je real-time laten zien welke programma"s gebruik maken van het Register. Maar het blijft oppassen met dit soort programma's. Wees dus zeker van uw backup register XPvoor dat u begint met het register te tweaken.

 

Nu bent u op de hoogte hoe het register van Windows XP werkt en dat u altijd voorzichtig moet zijn!!

 

 

 
We hebben 339 gasten online