LiveZilla Live Help

Sociale Media

Gesponserde Links

XP Home Edition verschil XP Professional E-mailadres
dinsdag 28 mei 2013 12:29

 

Windows XP home Pro verschil 

Het verschil tussen XP Home en XP Professional

Door Jan Talens op Dinsdag 28 mei 2013

 

Wat is het verschil tussen XP Home Edition en XP Professional?

XP Home Edition versus XP Professional Edition. Wat zijn de verschillen tussen deze twee populaire besturingsystemen van Windows? De volledige versie voor Home Edition kostte ongeveer 295 euro, de upgrade 140 euro. Voor XP Professional moest je al snel zo’n 440 euro op tafel leggen, voor de upgrade 280 euro.

Leer meer over de belangrijkste extra mogelijkheden van XP Professional - en dus ook wat de ‘beperkingen’ zijn van XP Home Edition.

 

De overeenkomsten

Laten we beginnen met de overeenkomsten. De kern van het besturingssysteem van de Home Edition en Professional is identiek. Alle versies zijn inclusief Service Pack 3. Beide hebben dezelfde webbrowser. Ook de hulpmiddelen voor bestands- en mappenbeheer, en de Verkenner zijn gelijk. De verschillen tussen hulpmiddelen voor systeembeheer en probleemoplossing zijn minimaal. Verder is er geen verschil in de toepassingen voor het gebruik van digitale media.

Sommige standaardinstellingen wijken wel af. Zo is de taakbalk in de Home Edition standaard vergrendeld, in Professional is die dat niet.

 

De belangrijkste verschillen:

Ondersteuning voor meerdere processoren

Windows XP Professional ondersteunt symmetrische multiprocessorontwerpen (SMP) voor maximaal twee processoren. Als je de Home Edition installeert op een systeem met SMP, dan zal de tweede processor niet worden gebruikt. De meeste lezers zullen echter een pc hebben met één processor. De noodzaak om vanwege deze reden XP Professional te gebruiken, is voor de meeste thuisgebruikers niet aanwezig.

 

Ondersteuning 64-bits CPU’s

Als je overweegt een andere computer te kopen met een zogeheten 64-bitsprocessor van Intel of AMD, dan moet je wel de 64-bitsversie van XP Professional gebruiken. De Home Edition kan niet werken met zo’n processor.

 

Geavanceerde beveiliging

Een aantal geavanceerde beveiligingsmogelijkheden zijn alleen terug te vinden in XP Professional. Deze mogelijkheden zijn onder andere Encrypting File System (EFS). EFS is een versleutelingssysteem dat er voor zorgt dat je gegevens voor niet-geautoriseerde gebruikers onleesbaar zijn. In de praktijk wordt EFS niet zoveel gebruikt. Voor documenten met gevoelige informatie is het gebruik van EFS zeker aan te raden.

Verder beschikt de Home Edition niet over Internet Protocol Security (IPSec). IPSec is een technologie waarmee de communicatie over IP-netwerken kan worden beveiligd. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt met thuiswerken.

Tot slot heeft de Home Edition niet de uitgebreide toegangscontroles voor bestanden toe te wijzen als XP Professional. Er is op het Internet wel software te vinden om dat toch met Home Edition voor elkaar te krijgen.

 

Internet Information Services

Wie zelf bijvoorbeeld de Windows webserver wil installeren om een site te hosten moet de keuze maken voor Professional, beweert Microsoft. Met een beetje sleutelen, draait IIS ook op de Home Edition zoals je in dit artikel kunt lezen.

 

Verbinding extern bureaublad

Met verbinding extern bureaublad kun je Windows XP via een lokaal netwerk of internet verbinding laten maken met het bureaublad van computers met Windows95/98/ME, 2000 en XP (zowel Home Edition als Professional). Home Edition beschikt niet over deze functie. Deze versie beschikt wel net zoals XP Professional - over de functie hulp op afstand. Met hulp op afstand kan een externe gebruiker het bureaublad alleen delen voor ondersteunings- en trainingsdoeleinden.

Heb je XP Home Edition en wil je toch gebruik maken van verbinding met extern bureaublad, dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van (gratis) software van derde partijen.

 

Domein lidmaatschap

Op een zakelijk netwerk kun XP Professional aan een domein worden toegevoegd. XP Home Edition kan alleen toegang krijgen tot domeinbronnen als printers en servers. Met deze versie kun je echter geen gebruik maken van beheertaken die op een domein zijn gebaseerd zoals groepbeleid. Voor de meeste thuisgebruikers zal dat echter geen gemis zijn.

 

Dynamische schijven

Met Windows XP Professional kun je schijfvolumes maken die bestaan uit meerdere harde schijven. De Home Edition ondersteunt deze zogeheten dynamische schijven niet. Wie zal daar om treuren? Niemand, want er zijn veel derde partijen die dit onderdeel als een zelfstandig programma aanbieden.

 

Tot zover een aantal verschillen tussen Windows XP Home en Professional

 

Lees ook:

Einde ondersteuning XP in 2014

Extra harde schijf installeren

300 fouten op mijn computer

 
We hebben 296 gasten online